Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mehmet Tüm: Devlet taşeronlaşıyor

        CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin, "(İşçilerin statüsü değişecek) diye eklerken, taşeronun kimliği değişiyor. Artık devlet taşeronlaşıyor. Bu çok sakıncalı bir durumdur." dedi.

        Tüm, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "kamuda çalışan bütün taşeron işçilerin kadroya alınmasına karar verdiklerini" söylediğini belirterek, gelinen aşamada bu söylemin "yalan" olduğunu savundu.

        Yapılmak istenenin, işçileri beklentiye sokmak ve algı operasyonuyla kandırmak olduğunu ileri süren Tüm, taşeron şirket işçileri açısından gerçek anlamda kadroya alınmanın olmayacağını, işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edilerek kadroya alınmış havasının hakim kılınmaya çalışıldığını ifade etti. Tüm, "Taşeron işçilikte sadece işverenin adı değişirken mevcut çalışma düzeni taşeron şirketler yerine devlet eliyle sürdürülecek. Bizler (işçilerin statüsü değişecek) diye eklerken, taşeronun kimliği değişiyor. Artık devlet taşeronlaşıyor. Bu çok sakıncalı bir durumdur." dedi.

        Tüm, yapılacak düzenlemeyle çalışma yaşamının tamamen siyasallaşacağını ileri sürerek, bugüne kadar işe alımlarda taşeron şirketler üzerinde baskı kuran iktidarın, özellikle taşrada işe yerleştirmelerde siyasi ayrımcılık yapmak için taşerona da ihtiyaç duymayacağını söyledi. Tüm, "Çalışanları AKP'nin sözleşmeli personeli haline getirmek istiyorlar." görüşünü savundu.

        Düzenlemenin tüm taşeron işçileri kapsamayacağını ifade eden Tüm, "Kamuya sözleşmeli olarak alınacak taşeron işçilerin 12 ay boyunca ve tam zamanlı çalışması gerekiyor. 11 ay 29 gün çalışan işçiyi kapsamıyor. Ayrıca, belediye şirketleri aracılığıyla çalışanlar kapsam dışı bırakılıyor. İşçiler arasında ayrımcılık, statü farkları çoğaltılarak devam ediyor. Kamuda herkes özel sözleşmeli personel olmaya aday haline getirilmek isteniyor. Taşeron işçilerin geçmişe yönelik hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor. Taşeron işçisine, kamuda çalışmak için geçmiş birikimlerinden, özellikle kıdem tazminatından vazgeçmeleri dayatılıyor. Taşeron işçisinin açtıkları davalar geçersiz hale getirilmeye çalışılıyor." diye konuştu.

        Tüm, işçilerin tamamının kadroya alınması gerektiğini, beklentinin de bu yönde olduğunu belirterek, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a, "Uzun yıllar maliye bürokratlığı yaptınız; özel sözleşmeli personel kadrolu mudur? Eğer bunlar kadroya alınıyorsa neden adlarını özel sözleşmeli ilan ediyorsunuz? Sözleşmeleri 12 ay yerine 36 aya çıkan işçilerimizin hangi güvenceye kavuşmaktadır? Kamuoyuna açıklayın. İşçi kardeşlerimiz kamudan kadro beklemektedir, sözleşmeniz sizin olsun." diye seslendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ