Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem EGO Genel Müdürlüğü otobüs şoförlerine simülatör eğitimi verdi

        Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, her gün yaklaşık 750 bin Başkentli'nin ulaşımını sağlayan şoförlerin eğitimine büyük önem veriyor.

        Ankara’nın kent içi ulaşımında hizmet veren 2 bin 274 EGO otobüs şoförü ile özel halk otobüsü şoförleri, Otobüs Dairesi Başkanlığı’na bağlı Psiko-Teknik Değerlendirme Testi ve Simülatör Şoför Eğitim Merkezi’nde, 2 psikolog ve 1 psikiyatrist gözetiminde psiko-teknik testlerden geçiriliyor.

        Otobüslerde görev alabilmek için mesleki yeterliliklerinin yanında psikoteknik değerlendirme testiyle, simülatörlü şoför eğitimi testlerinden de tam not almaları zorunlu olan EGO şoförlerinin yeterlilikleri, 2 yılda bir tekrarlanan bu testlerle kontrol altında tutuluyor.

        Yol ve hareket özelliklerinin ekrana yansıtıldığı merkezde, 3 farklı otobüs eğitim simülatörüyle de şoförler teste tabi tutuluyor ve hataları belirleniyor. Yeni göreve başlayacak şoförler için zorunlu olan bu testlerden, aktif görevleri devam eden şoförlerin de 2 yılda bir geçme zorunluluğu bulunuyor.

        “İŞİNİN EHLİ, PSİKOLOJİSİ SAĞLAM, İLETİŞİMİ GÜÇLÜ KİŞİLER”

        EGO Genel Müdürü Balamir Gündoğdu, EGO otobüslerinde görev yapacak şoförlerin; işinin ehli olmasının yanında, gelişen teknolojiye açık, iletişimi güçlü, psikolojisi sağlam kişiler arasından seçildiğini söyledi.

        Başkent’te sürekli artan araç trafiğinin ve yolcu kapasitesinin, toplu taşıma görevini yerine getiren otobüs şoförlerine de çok büyük sorumluluklar yüklediğine dikkat çeken Gündoğdu, bu kapsamda şoförlerin, sadece işe alınırken değil, görevde oldukları süre boyunca da mesleki yeterlilik, beceri ve iletişim gibi bir çok konuda sürekli hizmet içi eğitime tabi tutulduğunu kaydetti.

        "SÜRÜCÜLÜK DIŞINDA GÖREV VERİLİYOR"

        Genel Müdür Gündoğdu, başta EGO olmak üzere, özel halk otobüsleri ve özel toplu taşım araçları sürücülerinin de psikoteknik testlerden geçirildiğini belirterek, “Test öncesi şoförler öncelikli olarak merkezde görevli psikolog veya psikiyatristle görüşmeye alınıyorlar. Buradaki test ve muayenenin ardından, teste katılamayacak durumda veya şoförlük yapmasına engel psikolojik rahatsızlığı olanlar varsa, hastaneye yönlendiriliyor. Buradan gelen sonuca göre yeniden teste alınıyorlar” dedi.

        Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun olarak kurulan test merkezinde, 1 psikiyatrist ve 2 psikolog kontrolünde testler yapıldığını ifade eden Genel Müdür Gündoğdu, değerlendirmeler sonucunda başarısız olan EGO adaylarının, verilen eğitimlerle de eksiklikleri giderilemezse, sürücülük dışında başka bir alanda görevlendirildiklerini, özel halk otobüsleri sürücülerinin de toplu taşımada çalışmalarına izin verilmediğini vurguladı.

        RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK AMAÇLANIYOR

        Psikoteknik test uygulamasında başarılı olup göreve yeni başlayacak şoförler ile görevde olup 2 yılda bir zorunlu olarak bu teste girmesi gereken şoförler, yol ve hareket özelliklerinin ekrana yansıtıldığı, şoför hatalarının tespit edildiği "Otobüs Eğitim Simülatörü" ile sanal ortamda göreve hazırlanıyor.

        3. Bölge Müdürlüğü’nde oluşturulan Psikoteknik Merkezi’nde bulunan 3 simülatörle her türlü yol, mevsim, hava ve trafik şartlarına göre oluşturulan sanal ortamda, kazaların önlenmesi ve yolcularla ilişkilerde ölçülü olunması, şoförlerin sürüş güvenliğine katkı sağlayarak riskleri en aza indirgemek amaçlanıyor.

        Şoför adayları, simülatörde, yolcu iniş - binişi, hatalı kullanım, yakıt ekonomisi ve sürüş güvenliğine aykırı davranışları bire bir ekranda yaşıyor ve bilgisayardan alınan puanlama çıktılarıyla, yaptıkları hataları da ayrıntılı olarak görüyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ