Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa AK Parti Anayasa değişikliği girişimini uygulamaya koyuyor

        Saliha ÇOLAK/GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti, milletvekilleriyle ilgili mevcut fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılması için başlattığı Anayasa değişikliği girişimini, muhalefet partilerinden destek gelmese bile, bu hafta resmen uygulamaya koyacak. AK Parti’nin, dokunulmazlıkların Anayasa’ya eklenecek geçici bir madde ile kaldırılması yönündeki teklifi yarın TBMM Başkanlığı’na sunacağı, ardından da bu konuda muhalefet partilerini köşeye sıkıştıracak bir strateji izleyeceği belirtiliyor.

        Daha önce hazırlanan ilk teklifte, “ekli liste” ifadesiyle, Meclis’e gelen 550 dolayındaki fezlekede yer alan milletvekillerinin isimleri ile kendilerine yöneltilen suçlamalara yer vermeyi planlayan AK Parti, bunun yaratacağı sıkıntıyı görünce değişikliğe gitti. Bazı AK Parti milletvekilleri, ilk teklifteki düzenlemeye “Az kalsın adımız Anayasa’ya girecekti, hem de suçlamalarla birlikte” diyerek tepki gösterdi. Yeni teklifte ise hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin isimleri tek tek yazılmayacak, “Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı ile karma komisyonda bulunan fezlekeler” ifadesine yer verilecek.

        GÖZLER MHP’DE

        CHP’ye de sunulan teklif, milletvekillerinin imzasına açıldı. Teklif, Anayasa Komisyonu’nda görüşüldükten sonra genel kurulda ele alınacak. CHP ve HDP, dokunulmazlığın AK Parti’nin önerdiği yöntemle kaldırılmasına “kesin” şekilde karşı. Bu nedenle, AK Parti’nin teklifi 316 AK Partili ve 40 MHP’li milletvekilinden tam destek alsa bile, ancak 356 oya ulaşabilecek. Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’den geçmesi için 550 sandalyeli Meclis’te en az 367 oy; referanduma sunulabilmesi içinse en az 330 oy gerekiyor.

        FİRE KONTROLÜ

        Bu aşamada iktidar partisinin, “Muhalefet, terör suçlarının da bulunduğu fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek vermedi” diyebilmek için Meclis Genel Kurulu’ndaki gizli oylama sırasında AK Parti milletvekillerinden fire vermeyi önlemeye dönük tedbirler almaya hazırlandığı ifade ediliyor. Anayasa oylamalarında milletvekillerine, oylarının rengini gösteren üç pul veriliyor. Vekiller oy kullanma kabininde pullardan birini zarfa, ikisini ceplerine koyuyor. AK Parti Grup Yönetimi’nin, oylama kabininden çıkan kendi milletvekillerinin hangi pulları zarfa atmadığını kontrol edeceği belirtiliyor. AK Parti’nin, Anayasa değişikliği girişiminin sonuçsuz kalması halinde, fezleke bazında görüşme yolunu açması ve öncelikle muhalefetin fezlekelerini yargıya göndermek üzere karma komisyon sürecini başlatması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ