Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Sultanahmet saldırısı' davasında iki sanığa tahliye!

        Serdar KULAKSIZ / İSTANBUL

        Canlı bomba Diana Ramazanova tarafından 6 Ocak 2015'de Sultanahmet'te gerçekleştirilen 1 polisin şehit olduğu, 2 polisin de yaralandığı saldırıya ilişkin hakim karşısına çıkan sanıklar suçlamayı kabul etmedi. DAEŞ üyesi olmadıklarının savunan sanıklar, eylemi gerçekleştiren canlı bomba Diana Ramazanova'yı tanımadıklarını söylediler. Savunmaları alınan Abdulah Abdulaev, Yakup İbragimov'un mevcut delil durumunu da dikkate alarak oy çokluğu tahliyesine karar verildi. Yurt dışına çıkış yasağı konulan Abdulaev ve İbragimov'un her hafta Pazartesi ve Cuma günleri karakola giderek imza atmalarına karar verdi.

        18 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

        İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya "Göçmen kaçakçılığı yapma" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan Rusya vatandaşı sanıklar Abdulah Abdulaev, Yakup İbragimov ile tutuksuz sanık Khadzhi Chakaev geldi. Davanın sanıklarından İbrahim Kürkçü ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

        RAMAZANOVA'YI TANIMIYORUM

        Canlı bomba Diana Ramazanova'nın evinde kaldığı iddia edilen Abdullah Abdulaev, saldırının gerçekleştirildiği tarihlerde İstanbul'da olmadığını söyledi. Canlı bomba Diana Ramazanova'yı tanımadığını belirten Abdulaev, "Evde kalıp kalmadığını hatırlamıyorum. 31 Aralık 2014'de ticaret yapmak amacıyla Adana'ya gittim. Burada büyük bir hal vardı. Buradan mal alıp Rusya'ya göndermek için sözleşme yapmaya gittik. 7 Ocak 2015'e kadar Adana'da kaldım. Hiçbir zaman Suriye'ye gitmedim. IŞİD üyesi değilim. Görüşlerini benimsemem. Bana ‘dinsiz, imansız' dediler. Onlar hakkında ne düşünebilirim" dedi.

        ALAKAM YOK

        Örgüte lojistik destek sağladığı iddia edilen sanıklardan Yakup İbragimov, suçlamayı kabul etmeyerek, "Herhangi bir örgüte üye değilim. Tevhid dergisini bilmiyorum. Halis Bayancuk isimli şahsı tanımam. DAEŞ örgütünün görüşlerini benimsemiyorum. İlgim alakam yok. Camiye giderim" diye konuştu.

        HAYATIMIN EN BÜYÜK HATASINI YAPTIM

        Yasadışı yollardan Türkiye'ye giren ve intihar eylemini gerçekleştiren Ramazanova'yı Gaziantep'ten kullandığı taksi ile otogara götürdüğü ve kendi adına bilet alıp İstanbul'a gönderdiği iddia edilen İbrahim Kürkçü ise şunları söyledi: "Hiçbir terör örgütüne üye olmadım. Taksicilik yaptığım için bu olay başıma geldi. Diana Ramazanova'yı tanımam. Tavuk Pazarı'ndan yüzlerini dahi görmediğim kapalı iki bayanı alıp, Gaziantep otogarına bıraktım. Bilet almamı istediler. Hayatımın en büyük yanlışını yaptım. Firmadan bilet aldım. İstanbul'da nereye gideceklerini dahi bilmiyordum."

        TANIMIYORUM

        Örgüte lojistik destek sağladığı öne sürülen sanıklardan Khadzhi Chakaev de suçlamaları kabul etmeyerek saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba Diana Ramazanova'yı tanımadığını söyledi.

        ŞİKAYETÇİYİM

        Saldırıda yaralanan polis memuru Mustafa B., "Eylemi yapan tek kişiydi. Olayda yaralandım. Yakın arkadaşım şehit oldu. İki aylık kızı yetim kaldı. Yapan ve ilgisi olan herkesten şikayetçiyim. Cezalandırılmalarını istiyorum. Davaya katılmak istiyorum" dedi.

        TAHLİYE EDİLDİLER

        Mahkeme heyeti, savunmaları alınan Abdulah Abdulaev, Yakup İbragimov'un mevcut delil durumunu da dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Mahkeme başkanı sanıkların tutuklu kalmaları yönünde karşı görüş bildirdi. Yurt dışına çıkış yasağı konulan Abdulaev ve İbragimov'un her hafta Pazartesi ve Cuma günleri karakola giderek imza atmalarına karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ