Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kuşadası'nda referandum öncesi arbede

        Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan 9 bin 958 dönümlük TARİŞ arazinin ne amaçla kullanılacağının şekillendirilmesi için 15-17 Nisan tarihleri arasında yapılacak referandumda oyalamanın başlamasına sayılı dakikalar kala bölgenin yeşil alan olmasını isteyen 3 kişilik bir grup ile Büyükşehir Belediyesi'nin zabıta memurları arasında arbede çıktı.

        Polis iki grubu ayırmak için biber gazı kullandı. Referandumda oy kullanma süreci başlarken, sandıktan çıkacak sonuç merakla bekleniyor.

        Kuşadası'nda deniz kıyısındaki yüzde 73'lük hissesi Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, kalanı ise Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile Tariş Üzüm Birliği'ne ait 9 bin 958 dönümlük arazi ilk olarak 1997 yılında satışa çıkartıldı. Ancak, dönemin belediye başkanları bu satışa karşı çıkıp arazinin kentsel rekreasyon alanı olarak kalmasını istedi. Arazinin ilk satışa çıkarıldığı dönemde belediye başkanlığı görevini yürüten CHP'li Engin Berberoğlu, araziyi satılması halinde yeşil alan olarak ilan edeceklerini açıklayınca, ihale iptal edildi. Söz konusu arazi 2007 yılı Ağustos ayında tekrar satışa çıkarıldı. Araziyi bir konsorsiyumun aldığı ve 15 katlı otel yapacağı açıklanınca, bu kez dönemin AK Partili Belediye Başkanı Fuat Akdoğan devreye girdi. Konuyu görüşen Belediye Meclisi arazinin yeşil alan olmasına karar verdi. Her dönem şansını deneyen Tariş yöneticileri bundan sonra da birkaç kez araziyi satışa çıkardı, ancak belediye, sivil toplum örgütleri ve turizmcilerin tepkileri yüzünden kimse araziyi satın almaya yanaşmadı. Satışı yılan hikayesine dönen araziyi son ihalede 24 milyon 200 bin lira veren Aydın Büyükşehir Belediyesi satın alarak, tartışmalara da son noktayı koydu. Yeraltına otopark yapılacağı açıklanan arazinin üstünün ne amaçla kullanılacağının belirlenmesi için 15-17 Nisan tarihleri arasında referandum yapılacağı duyuruldu. CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası'nın bir Kent Meydanı kazandırmak istediklerini belirtirken, tartışmalar da başladı.

        ARBEDE ÇIKTI

        Bugün arazinin yeşil alan olarak kalmasını isteyen küçük bir grup, saat 11.00'de, sandıkların kurulması sırasında pankart asmak isteyince arbede çıktı. Zabıtalar ile üç kişinin kavgasını, Kuşadası polisi biber gazı sıkarak ayırdı. Olay sonrası yeşil alan talebini belirten pankartları asan Bülent Yalçındağ, Tuna Yoğurtçu ile İbrahim Çelik gözaltına alındı. Başkan Çerçioğlu ile çevreci grubun avukatı Nilgün Öğünçlü karşılıklı sert açıklamalar yaptı.

        BAŞKAN ÇERÇİOĞLU: HERKES SANDIĞA SAYGILI OLSUN

        Daha güzel daha yeşil bir Kuşadası için hareket ettiklerini söyleyen Başkan Çerçioğlu, "Tariş arazisini kamulaştırdık. Bugün sandık koyduk. 11.00-18.00 saatleri arasında üç gün boyunca fikirlerinizi düşüncelerinizi yazın. O sandıktan ne çıkarsa onu yapacağıma şimdiden söz veriyorum. Burada bina, çok katlı apartman olmayacak, sizin istediğiniz olacak. Artık herkes sandığa alışsın. Herkes saygı duysun. Ben biliyorum o sandıktan yeşil alan çıkacak. Gençlerimizin spor yapacağı, çok düşük rakamlara çay ve kahvesini içebileceği mekanlar çıkacak. En önemlisi yerin altında otopark çıkacağını ben biliyorum. Çünkü Kuşadası'nın kent merkezinde en büyük sorunu otopark. Ne isterseniz o olacak. Herkes sandığa saygılı olsun. Biz herkesin düşüncesine sayılıyız" dedi.

        ÇERÇİOĞLU: KINIYORUM

        Yaşanan arbedeyi kınadığını söyleyen Çerçioğlu, "Bir grup kendini bilmez Büyükşehir Bürokratlarına saldırmış. Suçumuz ne sizin fikrinizi, sizin görüşünüzü sormak mı? Demokrasiyi niçin içinize sindiremiyorsunuz? Kuşadası taş yığını olurken, bu hale dönerken senin aklın nerdeydi? Büyükşehir daha ne yapsın? Koydu sandığını 'gel fikrini söyle' dedi. Sen ne yapıyorsun? Büyükşehir'in bürokratlarına saldırıyorsun. Neden saldırıyor? Sandık koyduk diye saldırıyor. 'Niçin Kuşadalıların fikrini soruyorsun' diye saldırıyor. Biz size sormaya devam edeceğiz. Eğer Belediye Başkanı halkın fikrini sormaz, isteklerini göz ardı ederse istediğini yapmazsa olay çıkar. Sandık koymuşuz. Bunu niye sindiremiyorsunuz? Onların derdi Kuşadası'na güzel bir hizmet gelecek, yeşil alan yapılacak, onun yapılmasını, otoparkı istemiyor. Bu demokratik tavrımıza karşı yapılmış bir girişimdir. Tekrar tekrar kınıyorum. Bunlara papuç bırakmaz Kuşadalılar" dedi.

        AVUKAT: 30 ZABITA, ÜÇ ARKADAŞIMIZA SALDIRDI

        Çerçioğlu'nun açıklamasının gerçeklerle bağdaşmadığını söyleyen avukat Nilgün Öğünçlü ise sadece 3 kişinin 30 zabıta, 15 polise saldıramayacağını söyledi. Öğünçlü, "Kuşadası'nda daha fazla yeşil alan olsun, talebinden, kaygısından başka hiçbir amacı olmayan üç arkadaşımız, 'Tariş arazisine yeşil alan istiyoruz' yazılı pankartları asmak istedi. Aydın Büyükşehir zabıtaları çok sert bir tavırla müdahale etti. Afişlerin izinsiz olduğu gerekçesiyle arkadaşlarımızın pankartlarını söktü. Yıllardır tüm sokaklarda afiş ve pankart dolu, hiçbir müdahalede bulunmayan Büyükşehir zabıtaları, üzerinde yeşil alan yazan üç pankarttan neden rahatsız oldu anlayamadık. 30 zabıta, üç arkadaşımıza saldırdı. Onlar kendilerini savunmaya çalışırken, 15 polis biber gazı ile üç arkadaşımıza müdahale etti. Olayların yaşandığı yer Kuşadası'nın en hareketli yerlerinden biri ve onlarca kişi yaşananlara tanık oldu. Sayın Çerçioğlu'nun bilmesi gereken bir şey var. Demokratlık ile Efelik bağdaşmıyor" dedi. Avukat Nilgün Öğünçlü, arkadaşlarının saldırıya uğradığını öne sürüp kınadı. Arbedeye karışan iki grubun birbirinden şikayetçi olduğu, emniyette ifade verdikleri öğrenildi.

        OYLAMA BAŞLADI

        Öte yandan Tariş arazisinin bulunduğu yere konulan sandıkta, saat 11.00'den itibaren dileklerin yazılı olduğu kağıtlar atılmaya başlandı. Vatandaşlar alana yapılmasını istediği şeyleri kağıda yazarak sandığa atmaya başladı. Ayrıca oy kullanmada vatandaşlara herhangi bir sınırlama da getirilmediği görüldü. Sembolik olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ilk olarak sandığın başına geçti. Üç gün sürecek oylamanın sonucu merakla bekleniyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ