Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diken üstündeki şehir: Kilis
        1

        Nurcan İNAL / GAZETE HABERTÜRK

        Kilis 18 Ocak sabahı 3 patlama sesiyle uyandı. Suriye’de terör örgütü DAEŞ’in olduğu bölgeden atılan roketlerden biri, Eyüp Gökçeimam Ortaokulu personeli Ayşegül Polat ile 7. sınıf öğrencisi Gülten Canpolat’ın hayatına mal oldu.

        2

        Ardından da Kilislilerin yaşamı adeta kâbusa döndü. 4 ay içinde kente 34 roket düştü. Patlamalarda 6 kişi ölürken 3’ü Suriyeli 23 kişi yaralandı.

        3

        İnsanlar sokağa çıkmaya korkar oldu. HABERTÜRK, DAEŞ roketlerinin düştüğü bölgelerde halkla görüşerek neler yaşadıklarını gözlemledi.

        4

        ‘ÇOCUKLARIM OKULA GİDEMİYOR’

        Sibel Korkmaz (27), evleri sınıra yakın olduğu için çok tedirgin. 11 Nisan’da evlerinin arkasına 5 roket düşmüş. Roketler atıldığında çocuklarının sokakta oynadığını anlatan Korkmaz, “Korkudan oğlum İbrahim 2 aydır, kızım Zeynep (8) ise bir haftadır okula gitmiyor.

        5

        DAEŞ roketleri canımızdan bezdirdi. DAEŞ’in kökü kazınsın. Çocuklarım patlama sesi duyunca ağlayarak banyoya giriyor ve çıkmıyorlar. Bomba sesi duyunca merdiven boşluğunda saklanıyoruz. Devlet bizi yalnız bırakmasın. Bombalar artık dursun” diyor.

        6

        ‘DEDE GİTME BOMBA DÜŞER’

        Alt kattaki oğlunun evine düşen roketin yarattığı tahribatla evi terk edip 2 gün yakınlarına sığındıklarını, her bomba sesinden huzursuz olduklarını belirten Bayram Dal (49) ise “Torunlarım dizlerime sarılıp ‘Dede gitme bomba patlar’ diyor.

        7

        Bomba sesi duyunca evde köşe kapmaca oynuyoruz sanki, korka korka yatıyoruz. Her sabah bomba düşecekmiş gibi uyanıyoruz” diyor.

        8

        Eşi Saadet Dal (49) ise evlerinin Suriye tarafına bakan tüm camlarının kırıldığını, mutfakta yattığını belirterek, “Ölüm bizi her yerde bulur ama burası daha güvenli” diye ekliyor.

        9

        ‘KOLONLARIN ARKASINA SAKLANIYORUM’

        4 yıl önce eşini kaybeden Kifayet Ketenek’in 23 Ocak’ta düşen roketle evi hasar görmüş. Yalnız yaşayan, kulağının iyi işitmemesine rağmen bomba seslerini sağır sultanın bile duyduğunu ifade eden Ketenek, evinin Suriye cephesindeki odalarında ve cam kenarında oturamadığını söylüyor.

        10

        Patlama sesi duyunca arka taraftaki odaya ve kolonların arkasına saklandığını dile getiriyor.

        11

        EVİ HASAR GÖRDÜ, KENDİ YARALANDI

        Evinin önüne roket düşen ve yaralılara yardım etmek için dışarı çıktığında ikinci roketle kolu kırılarak yaralanan emekli imam Cuma Arslan (53), “11 saat hiçbir şey hatırlamadım, 3 gün doğru düzgün konuşamadım. Evimde yatmak istemiyorum, eşyamız bombalardan kullanılmaz hale geldi’’ diye konuşuyor.

        12

        Hasan Çoban ise öfkeli: “Burası Nobel’e aday bir kent mi, DAEŞ’in rezalet roketlerinin hedef aldığı bombalanmış bir kent mi? Burada gökte ateş, yerde duman ve ölüm var.”

        13

        Mihriban İkidişli de Suriye tarafına bakan yatak odasında değil de diğer odada yattığını söylüyor.

        14

        EVİNİ BIRAKIP KAYNANASINA GİTTİ

        Gülizar Kara ise patlama seslerinden ve korkudan uyuyamadıkları için 5 çocuğuyla evlerini terk edip kayınvalidesine taşınmış. Balkondayken başının üzerinden roket geçtiğini, dışarı çıkmaya korktuğunu, bahçeyi bile süpüremediğini belirten Kara sözlerine şöyle devam ediyor:

        15

        “Çocuklarımın okulunun yanındaki okula bomba düştü. Bomba sesi duyunca ağlıyorlar, yemek yemiyorlar. Sınavlara giremediler. Ruh sağlıkları bozuldu. En ufak bir ses dahi duyunca 7 yaşındaki oğlum Bekir delirecek gibi oluyor. Artık Gaziantep’te ablalarının yanında kalıyorlar ne yapsam buraya getiremiyorum. ‘Kilis’e gelmeyiz bomba düşüyor’ diyorlar.”

        16

        EVİN ALTINDAKİ MAĞARAYA SIĞINDILAR

        Suriye’deki iç savaştan kaçıp Kilis’e sığınan savaşın çocukları ise evleri olmadığı için dükkân deposunda hayata tutunmaya çalışıyor. 6 çocuğu ve 4 torunuyla depoda yaşam savaşı veren Hasne Bekkar, “Çocuklarım için Suriye’deki savaştan kaçtık ama bombalar, ölüm burada da bizi buldu.

        17

        Rutubetli tek göz dükkân deposunda 11 kişi yaşıyoruz. Çocuklar korkudan uyuyamıyor. Buradaki insanlar bize yardım etti kucak açtı. Kilis bombaları hak etmiyor” diyor. Kilis’te eski bir ev kiralayan Suriyeli İbrahim Aziz Ömer de dışarı çıkmadıklarını anlatıyor.

        18

        Ömer, “Son günlerde atılan roketlerden dolayı evin altında bulunan mağarada 11 kişi yaşıyoruz. Suriye’den canımızı kurtarmak için geldik ama burada da roket düşmeye başladı’’ diye kaygısını dile getiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ