Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı "28 Şubat Davası"nda 82'nci duruşma yarın görülecek

        28 Şubat dönemine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davanın 82'nci duruşması yarın yapılacak.

        Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın 09.30'da başlayacak duruşma, çarşamba ve perşembe de devam edecek.

        Eski Başbakanlar Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun "tanık" sıfatıyla duruşmaya katılmaları bekleniyor.

        Davanın son celsesinde "tanık" sıfatıyla duruşmaya çağrılmalarına, herhangi bir mazeret bildirmemeleri halinde zorla getirilmelerine karar verilebileceğine dair ihtarda bulunulması kararlaştırılan eski Başbakanlar Çiller ve Yılmaz'a, beyanlarının alınması için gönderilen davetiyeler ulaştı.

        Davetiyelerde, Çiller'in 19 Nisan'da, Yılmaz'ın ise 20 Nisan'da duruşmada olması istendi. Çiller ve Yılmaz'ın kendilerine ulaşan davetiyelere henüz cevap vermedikleri öğrenildi.

        Duruşmada, emekli Orgeneral Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu ile eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fikret Özden Boztepe'nin de "tanık" olarak dinlenmesine karar verilmişti. Davetiyelerin, Kıvrıkoğlu ve Dervişoğlu'na ulaştığı kaydedildi.

        Dervişoğlu'nun avukatı, müvekkili yurt dışında olduğu için beyanda bulunmayacağını bildirdi.

        "KENDİ İSTEĞİMİZLE İSTİFA ETTİK"

        Mahkeme, geçen duruşmada alınan karar doğrultusunda, 54. Hükümet döneminde milletvekili olan ve DYP'den istifa eden Cavit Çağlar, Rifat Serdaroğlu, Hasan Denizkurdu, Işılay Saygın, İbrahim Turhan Arınç, Emre Gönensay, Şekibe Gencay Gürün, Cefi Kamhi, Hasan Tekin Enerem, Mehmet Bahattin Yücel, Ali Günaydın, Hikmet Aydın, Edip Safter Gaydalı, Muzaffer Arıkan, Kubilay Uygun, İsmet Sezgin, Köksal Toptan, Hatice Ayseli Göksoy, Mehmet Korkmaz, Şamil Ayrım, İlhan Aküzüm, İsmail Köse, Erkan Kemaloğlu, Ali Uyar ve Nuri Yabuz'a, "istifalarında doğrudan veya dolaylı herhangi bir baskı, tehdit, cebir ve zorlamaya maruz kalıp kalmadıklarını" sordu.

        Bu isimlerden Çağlar, Gürün ve Gönensoy, talimatla alınan ifadelerinde herhangi bir baskı ve tehdide maruz kalmadan kendi istekleriyle istifa ettiklerini kaydetti.

        Sezgin, Arıkan, Göksoy ve Uyar'a ise davetiyeleri ulaştırılamadı.

        CD5 İLE İLEGİLİ BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI

        Davanın delilleri arasında bulunan 5 numaralı CD ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, geçen hafta mahkemeye ulaştı.

        Raporda, "CD5'in adli bilişim tekniği açısından CMK 134'e uygun elde edilmemiş olduğu, genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulduğunun ise sabit olduğu, bu nedenlerle de adli bilişim açısından güvenilir olmadığından delil niteliğinin bulunmadığı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

        Mahkemenin daha önce talep ettiği, Ergenekon ve Balyoz davalarının gerekçeli kararları da dosyaya konuldu.

        Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından 14 Nisan 2014'te Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davaya şimdiye kadar bin 62 kişi müdahil olmak istedi. Mahkeme, bunlardan 355'inin talebini kabul etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ