Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Midilli'de göçmenlerden geriye kalan yat ve tekneler hurdaya döndü

        Ülkelerindeki savaştan ve ölümden kaçan binlerce kişinin Avrupa yolculuğundaki ilk duraklarından olan Midilli Adası, her noktasında sığınmacılardan izler taşıyor. Umut yolculuğunda yakalanan sığınmacıların içinde bulundukları el konulan onlarca lüks yat, büyük balıkçı tekneleri ve filikalar, bağlandıkları limanda hurdaya döndü. Kaçak geçiş yapanlardan geriye kalan can yelekleri ve eşyalarla dolu olan teknelerin, yasal süreç sonrasında, parçalanıp imha edilecekleri belirtildi.

        Son yıllarda özellikle Suriye'de yaşanan iç savaştan sonra kaçak göçmenler Türkiye başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin en önemli sorunu haline geldi. Türkiye'den Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerin ilk geçiş noktası olan Yunanistan, krizi en derinden yaşayan ülkelerden biri halini aldı.

        Türkiye ile AB arasında, 20 Mart 2016'dan sonra giden kaçakların geri kabulüne ilişkin varılan anlaşma sonrasında, bugüne kadar 325 kişinin iadesi yapıldı. Ancak Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria ve Karatepe kamplarında 3 bine yakın sığınmacının bulunduğu kaydedildi.

        LİMAN HURDA TEKNELERLE DOLDU

        Kaçak göçmenlerin Avrupa yolculuğundaki ilk duraklarından olan Midilli Adası, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Atina Başpiskoposu Leronimos ve Yunanistan Başbakanı Çipras ile birlikte gerçekleştirdiği ziyaretle bir kez daha gündeme geldi.

        Adanın hemen her noktasınhda göçmenlerden izler göze çarptı. Dikili, Ayvalık, Altınova, Çanakkale'den umut yolculuğuna çıkan göçkmenlerin bir bölümü bugüne kadar adaya ulaşmayı başardı. Bir bölümü ise, bu yolculuklarında yakalandı. Bu geçişler sırasında kaçakların kullandıkları onlarca tekne ve yata da el konuldu.

        Yunanistan Sahil Güvenlik birimleri, bu tekneleri Midilli Limanı'nda belirledikleri bir bölüme bağladı. Ancak el konulan tekne sayısının artmasıyla, limanın bu bölümünde yer kalmadı. Tekneler, yan yana konulmaya başlandı.

        YASAL SÜREÇ SONRASINDA PARÇALANACAKLAR

        Yıllardır burada atıl durumda duran onlarca lüks yat, büyüklü küçüklü balıkçı tekneleri ile filikalar, bakımları yapılmadığından hurdaya döndü. Teknelerin içlerinin ise yine kaçaklardan geriye kalan can yelekleri ve eşyalarıyla dolu oldukları gözlendi. Dış bölümleri çürümeye başlayan tekneler limanda kötü bir görüntü oluştursa da, şimdilik bekletilmeye devam edilecekleri kaydedildi.

        Teknelerin, liman içerisindeki trafiği de olumsuz yönde etkilediği ifade edildi. Tekne ve yatların, Yunanistan'daki yasal süreç sonrasında, gemi söküm tesislerinde ya da özellikle yatların, başka ülkelerdeki tesislerde parçalanıp imha edilecekleri açıklandı. Yunanistan mahkemelerinin, caydırıcı olması için yakalanan tekne sahipleri ya da mürettebata ağır hapis ve yüksek para cezaları uyguladıkları da vurgulandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ