Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balıkçılar büyük balıklardan şikayetçi

        Denizlerde av yasağı dönemine girilmesiyle ağlarını onarmaya başlayan Yalova'daki balıkçılar, ağları parçalayan ve yakaladıkları deniz ürünlerinden bazılarını yiyen yunus ve köpek balıklarından yakınıyor.

        Yalova Merkez Su Ürünleri Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trol, gırgır, algarna, manyat gibi ağlarla su ürünleri avcılığının 15 Nisan-1 Eylül arasında yasak olduğunu hatırlattı.

        Geride kalan av sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tokalak, Marmara balıkçısının bu yıl istediğini bulamadığını söyledi. Tokalak, "Tabiat olaylarından etkilendik. Bunun yanı sıra büyük balıkların baskısı var. Bu, bizi tamamen durduruyor. Tekneyle açılıp 10 kasa balık tutan, bir kasa ile dönmek mecburiyetinde kalıyor. Fiyatlar da haliyle pahalı oluyor." diye konuştu.

        "YUNUS BALIKLARINA ÇÖZÜM ÜRETEMİYORUZ"

        Tokalak, yunus, köpek balığı gibi büyük balıkların ağlarını parçaladığını belirterek, şöyle devam etti:

        "Biz kimseye düşman değiliz ancak özellikle yunus balıklarıyla ilgili ortada bir gerçek var. Birilerinin bu işi samimi olarak söylemesi gerekiyor. Buna çözüm arıyoruz. Bakanlık da buna çözüm arıyor ama çözüm de üretemiyoruz. Ağlarımız parçalanıyor, yakaladığımız balıklar yeniyor. Büyük balıklar da işi öğrendi, hazır yakalanmış balıklara geliyorlar."

        "BALIĞI GETİRİP AĞLARA VURDURUYORLAR"

        Yeni sezon hazırlıklarına parçalanan ağların onarımıyla başladıklarını anlatan Tokalak, eskiden avlandıkları bölgelerde 1-2 olan yunus cinsi sayısının 5-6'ya çıktığını belirterek, "Köpek balığı da ağlara zarar veren balıklardan. Yılda birkaç kez karşılaşılan bir durum. Bunun yanı sıra keskin dişlere sahip olan lüfer balığı da ağlara zarar veriyor." dedi.

        Tokalak, "Yunuslar ve diğer balıklar, önceden bildiğimiz sistemle avlanıp beslenmiyor. Biz ağları çekerken tuttuğumuz balıkları yemeye başlıyorlar ve ağları parçalıyorlar. Geçen sezon hemen hemen her gün 2-3 balıkçı arkadaşımıza 2 bin ile 5 bin lira arasında malzeme zararı verdiler. O ağı arkadaşlarımızın yeniden hazır hale getirmesi 10-15 gün sürüyor. Tutulan balık düşmeye başladı. Arkadaşlarımızın, yarım kasayla, 1-2 kasa ile döndüğü oldu." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ