Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bakan Soylu'yu kahkahaya boğan soru

        Süleyman Soylu,"1 Ocak tarihinden itibaren bakanlık bünyemize bağlı kuruluş olan İŞ-KUR, 3 ay 22 gün zarfında tam tamına 298 bin kişiyi işe yerleştirdi. İstikametimizi hiç bozmadık. Aynı şekilde devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu yıl inşallah 1 milyon kişiyi İŞ-KUR vasıtasıyla işe yerleştireceğiz ve bu konudaki hedeflerimize aynı ölçekte ulaşmış olacağız. Bizim işbaşı eğitimimiz var. Ocak ayından bu güne kadar 104 bin insanımızı işbaşı eğitimle beraber işle buluşturan bir anlayışı ortaya koyduk. Sonuçta 400 bin kişiye iş imkânı sağlandı. Dünyada böyle rakamları bulacağınızı düşünmüyorum. İşte bu Türkiye'nin dinamizmidir ve geldiği noktadır" dedi.

        3 BİN 600 SORUSU KAHKAYA BOĞDU

        Bakan Soylu, salondaki bir sendika üyesinin, "Bize maaş kat sayısının 3 bin 600 olmasının müjdesini verebilir misiniz?" şeklindeki sorusunu yanıtladı, "23 Nisan nedeniyle bakanlığa çocuklar geldi. Onlara dedim ki, ‘Vermeden almak Allah'a mahsustur'. Şimdi bu bütçenin bir geliri var, bir de gideri. Belki de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en başarısız Çalışma Bakanlarından birisi olacağım" dedi. Bunun üzerine bir sendika üyesinin ‘İnşallah' demesi salonda uzun süre gülüşmelere neden oldu. Kahkahaya boğulan Bakan Soylu sözlerine şöyle sürdürdü:

        "Aslında kendi açısından doğru söylüyor. Kılıçdaroğlu'nu biz neden eleştiriyoruz? Diyoruz ki, ‘SSK'yı batırdı.' Benim için de diyecekler ki, 'Çalışma Bakanlığı'nı batırdı.' Emeklilere 100 liralık katkı veriliyor. Bunun toplam miktarı ortalama 11 milyar lira. Asgari ücretten ötürü işverenler sıkıntıya düşmesin diye 2 asgari ücreti ödeyen işverene 100 lira destek veriyoruz. Bunun karşılığı da toplam 11 ile 11 buçuk milyar lira. Bunları toplandığınızda etti mi size 22 milyar lira? Yaklaşık eksi 35 milyarla başladım. Geçen yılki toplam açığımız 11 milyardı. Bu sene 30'un üzerinde açıkla başladık. Gönlümüz, çalışanımıza en iyisini vermeyi ister. Hakkıdır da. Eğer biz bu gün hesapsız ve plansız bir adım atarsak 3 bin 600' ü, 3 bin 200' ü ve diğer üst yükümlülükleri yerine getirir, ama daha sonra kepçeyle almaya başlarız."

        Bakan Soylu'nun konuşması sırasında, ‘İnşallah' diyen sendika üyesi, bakanın açıklamaları sonrasında söylediklerinin yanlış anladığını belirterek özür diledi.

        EMEKLİ MAAŞLARINI İYİLEŞTİRMEYİ DEĞERLENDİRDİ

        Öğretmen olduğunu söyleyen bir kadın sendika üyesinin emekli maaşlarının düşük olmasından yakınarak iyileştirme yapılmasını istemesini değerlendiren Bakan Soylu'nun, "Sizin bilgi ve birikiminizden 65 yaşına kadar istifade etmek istiyoruz. Size ihtiyacımız var" şeklindeki yanıtı salonda gülüşmelere yol açtı.

        Emekli maaşlarına yönelik iyileştirme beklentisi konusunda sözlerine devam eden Bakan Soylu, "Özellikle gelişmekte olan ülkeler 55 ve 65 yaş sonrası insanların çalışma hayatında kalmasını istiyor ve bunun için yeni programlar üretiyor. Bizler de bu programlar üzerinde yeni yeni çalışmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

        Bakan Soylu, açıklamaları sonrası Trabzon havalimanına giderek THY uçağıyla Ankara'ya hareket etti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ