Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Son gün çalışacaklar: Test çözmeyin, konu tekrarı yapın

        Pervin KAPLAN / GAZETE HABERTÜRK

        Yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin gireceği ve sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) sınavları için artık gün sayılıyor. İlk 3 sınav 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak. Öğrenciler ilk olarak saat 09.00’da Türkçe sınavına girecek. 40 dakika sürecek sınavın ardından 30 dakikalık bir mola olacak. Ardından da saat 10.10’da Matematik sınavı başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından verilen molanın sonrasında öğrenciler bu kez de saat 11.20’de ilk günün son oturumu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavına girecekler.

        İkinci gün ise yine aynı saatlerde sırasıyla Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. İki günde 6 sınavın tamamlanmasıyla bu yıl 8. sınıfların gireceği TEOG maratonu da sonlanmış olacak.

        Peki sınava sayılı günler kaldı. Bugünleri nasıl değerlendirmek gerekiyor, konu tekrarları mı yapmalısınız yoksa bol bol test mi çözmelisiniz? İşte bu soruları uzmanlara sorduk ve bakın onların önerileri ne oldu.

        DENEME SINAVLARINDA SÜRE TUTUN

        Nesibe Aydın Okulları Rehberlik Koordinatörlüğü uzmanları sınava girecek öğrencilere öncelikle olumsuz düşünmemeleri ve motivasyonlarını yüksek tutmaları gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulunuyor:

        -Kendinize güvenin ve başarılı olacağınıza inanın.

        -Hangi konularda ne eksikliğiniz olduğuna bakın. Bu konuları tekrar edin ve sonra da bunlarla ilgili soru çözün. Anlamadığınız konular, yapamadığınız sorular olduğunda, paniğe kapılmayın öğretmenlerinize sorun.

        -Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) örnek sorular ve konu kazanım testleri yayımladı, bunları çözün.

        -Deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutmaya özen gösterin. Bu şekilde gerçek sınavda zamanı etkin kullanmayı başarır, süreyi yetiştirememe gibi bir kaygınız varsa da, bunu yok etmiş olursunuz.

        -Deneme sınavı sonuçları beklediğiniz gibi gelmediğinde moralinizi bozmayın, “Yapamayacağım” yerine, “Eksiklerimi görmüş oluyorum” diye değerlendirin.

        -Evinizde yaptığınız deneme sınavlarında cevapları optik forma kurşun kalemle işaretlemeniz sınav için pratik kazanmanızı sağlar.

        -Bu son günlerde beslenme ve uyku düzenine dikkat edin, hastalanmamaya çalışın.

        -Sakatlanma ve yaralanmaya yol açabilecek ağır sporlar ve bedensel hareketlerden uzak durun.

        -Sınavla ilgili yoğun kaygı, korku yaşıyorsanız rehber öğretmeninizden ya da uzmandan yardım isteyin.

        ISRARLA ÇALIŞMAK İSTEYENİ ENGELLEMEYİN

        Kimi aileler çocuklarının sınava girdiği ana kadar ders çalışmasını beklerken, kimi aileler de sınavdan önceki gün çalışmaya son vermesini ve dinlenmesini ister. Uzmanların büyük çoğunluğu son dakika yapılan çalışmaların yararlı olmadığını belirtiyor olsa da kimi çocuklar çalışmayı bırakmaya yanaşmaz. Özel İzmir SEV Ortaokulu psikologu Göker Gülçür de bu çocukların ailelerine “Engellemeyin” önerisinde bulunarak, “Israrla ders çalışmak isteyen öğrenci büyük ihtimalle yaşadığı kaygıyla, bildiği tek yöntemi yani ders çalışmayı kullanarak baş etmeye çalışıyordur. Eğer son gün çalışmak istiyorsa soru çözmesi yerine konu tekrarı yapmasını tavsiye edebilirsiniz” diye konuşuyor.

        BİLGİLERİNİZİ KARIŞTIRMAYIN

        Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal da sınava sayılı günler kala öğrencilere konuları tekrar etmelerini öneriyor. Özellikle son hafta yeni şeyler öğrenmeye çalışmanın yararlı olmadığına değinen Ünsal, “Her yeni bilgi pekişmemiş ve sağlamlaşmamış eski bilgilerin daha karmaşık hale gelmesine neden olur” diyor.

        Uzmanların bir başka önerisi ise son gün uyku kalitesinde yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek adına çok yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi. Olağan beslenme rutininin dışında kalan yiyecekler tüketilmemeli ve besin zehirlenmesi gibi olumsuz durumlardan kaçınmak için güvenilir yerlerde pişen yemekler yenmeli.

        MEF Okulları Psikolojik Danışmanı Özlem Sendan da öğrencilere “çalışma alanlarını daraltmaları” gerektiğini söyleyerek, konuların tümünü bitiren öğrencilerin de eksiklerini ortaya çıkarmak için deneme testleri çözebileceklerini söylüyor. Sendan sınavda hataların dikkatsizlikten yapıldığını da vurgulayarak, ailelere de çocukların kaygı düzeyini artıracak mesajlar vermemeleri önerisinde bulunuyor.

        TEOG SINAVLARINDAN SONRA TATİL OLMAYACAK

        Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları önümüzdeki hafta çarşamba ve perşembe günleri gerçekleştirilecek. Öğrenciler sınavlara öğrenim gördükleri okullarda girecek. İki gün boyunca ortaokullarda ders olmayacak. TEOG sınavlarına girmeyen 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri de sınav günlerinde okula gelmeyecek. 8. sınıf öğrencileri ise 12.00’de sınavların bitmesiyle evlerine gidecek.

        CUMA TATİL OLACAK MI?

        Sınava giren öğrenciler de aileler de sınavların ertesi günü yani 29 Nisan Cuma günü okulların hafta sonu tatili ile birleştirilip birleştirilmeyeceğini soruyor. Bu soruyu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerine sorduk. Yetkililer sınavın ertesi günü tatil olmayacağını söylediler. 29 Nisan Cuma günü okullar açık olacak. Tüm ortaokul öğrencileri ders işlemeye devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ