Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Orhan Miroğlu: Musa Anter'in öldürülmesinde MİT, JİTEM ve PKK'nın rolü var

        Birleştirilen JİTEM Ana davası ve Musa Anter davasının görülmesine devam edildi. Musa Anter davasının müştekileri arasında bulunan Orhan Miroğlu, "Musa Anter'in öldürülmesinde MİT'in, JİTEM'in ve PKK'nın içinde olan bir yapının rolü var. MİT'in, Musa Anter'in ölümüne seyirci kaldığı için kabahati var." dedi.

        Birleştirilen, Diyarbakır'da 1992 yılında yazar Musa Anter'in öldürülmesi ve JİTEM ana davasının görülmesine devam ediliyor. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi, müştekiler Orhan Miroğlu, Dicle Anter ile taraf avukatları katıldı. Daha önce tanık olarak çağrılan emekli Jandarma Tuğgeneral Veli Küçük mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

        Duruşmada ilk olarak o dönemde Diyarbakır Terör Şube'de ekipler amiri olarak görev yapan ve Musa Anter'in öldürülmesi, Orhan Miroğlu'nun yaralanması sırasında olay yerine ulaşan Hüseyin Özbilgin'in tanık olarak ifadesi alındı.

        "EN İYİ KÜRT, ÖLÜ KÜRT'TÜR DEDİLER"

        Haber merkezinden askeri bölgeye yakın bir yerde çatışma ihbarı aldıklarını anlatan Hüseyin Özbilgin, ihbarda yoğun silah seslerinin geldiğinin bilgisinin verildiğini söyledi. O dönemde ihbarın gerçek olup olmadığı, olay yeri güvenliğini almak için öncelikle terör şubenin yönlendirildiğini aktaran Özbilgin, "Olay yerine gitmemiz 15 dakika sürdü. Olay gecekondu bölgesindeydi. Arabayı park edip olay yerini aradık. Yaşlı bir şahıs olay yerinde vurulmuş yatıyordu, genç bir şahıs yaralı olarak yatıyordu. 7-8 ekip arkadaşımızla ağır yaralı kişinin yanına gittik. Yaralı kişiye soru sormaya çalıştık. Ağır yaralı olduğu için cevap vermedi. Ambulans istedik. Daha sonra yanımıza başka ekipler geldi. Ambulansta ısrar ettiğimizi görünce yanıma gelen ekipler 'bırak ne ısrar ediyorsun, en iyi Kürt ölü Kürt' dediler. Daha sonra yaralı olan kişinin Orhan Miroğlu olduğunu öğrendim." dedi.

        Tanık Hüseyin Özbilgin'in ardından müşteki Orhan Miroğlu söz aldı. Musa Anter'in Diyarbakır'a sadece konferans için değil, PKK'da yöneticilik yapmış birinin üzerine de gittiğini vurgulayan Miroğlu, "Musa Anter'in öldürülmesinde MİT'in, JİTEM'in ve PKK'nın içinde olan bir yapının rolü var. MİT'in, Musa Anter'in ölümüne seyirci kaldığı için kabahati var." ifadelerini kullandı.

        'Kuşatmadan İnfaza Musa Anter Cinayeti' kitabından bazı bölümler okuyan Miroğlu, duygusal anlar yaşadı. Yaralı kurtulduktan sonra hastaneye kaldırıldığını anlatan Miroğlu, "Hastanede doktor 'kan lazım, ölüyor' diyordu. Özal harekat polisi 'ölürse ölsün sana mı kaldı' dediği hala kulaklarımdadır." ifadelerini kullandı.

        Miroğlu, beyanlarının ardından Musa Anter'i öldürmek ve Orhan Miroğlu'nu yaralamaktan yargılanan tutuklu sanık Hamit Yıldırım ile yüzleştirildi. Yüzleştirme sonrasında Miroğlu şunları söyledi:

        "Olay tarihinde bu şahıs 18-19 yaşlarındaydı. İlk fotoğrafı 2009 yılında gösterildi. Gösterilen fotoğraf şu anki halini gösteriyordu. Aradan bu kadar zaman geçmişken, budur diyebilecek biri değilim. Sadece bir silahın bize yöneltildiğini gördüm. 19 yaşında saniyelik bir sürede gördüğünüz birisini nasıl teşhis edersiniz?"

        Duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verildi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ