Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim MEB, öğrencilere kod yazma eğitimi vermeye hazırlanıyor

        Öznur KARSLI-İSTANBUL

        Çocuklar, 1 yaşından itibaren teknolojik aletleri kurcalamaya başlıyor. Tablet, cep telefonu ve benzeri dokunmatik cihazları da 2 yaşından itibaren kullanmayı öğreniyor. Sonraki yaşlarda bilgisayar oyunlarında ustalaşıyor. İlkokula gidince arkadaşları ile internette sohbet etmeye başlıyorlar.

        Ortaokul çağına geldiklerinde bilgisayar oyunu oynamakla yetinmeyip kendi oyunlarını yaratmak istiyorlar. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul çağındaki çocukların bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek için kod yazma eğitimi vermeye hazırlanıyor.

        İlk adımı atan Bakanlık, 5 ve 6’ncı sınıflarda zorunlu, 7 ve 8’inci sınıflarda seçmeli olacak olan “Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi”ne ilişkin çalışma komisyonu oluşturdu. Müfredat çalışmaları yeni eğitim öğretim yılına yetiştirilecek. Pilot bölge olarak Gaziantep, Samsun, Mersin ve Erzurum seçildi.

        ‘KADROLAR YETERSİZ’

        Milli Eğitim’den bir yetkili, bilgisayar dersi öğretmenlerinin kodlama dersi için yeterli olmadığını belirterek, “Kesinlikle bu ders olmalı. Bilgisayar öğretmenlerinin birçoğu okulların web sitesini bile kurmakta zorlanıyorlar. O yüzden öncelikle bu öğretmenlere yeni eğitimler vermek gerekiyor” dedi.

        Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü’nden Doç. Dr. Nesrin Özdener, “Kod yazmaktan kastedilen, aslında çocuklara lego yaptırmak. Bu ders için yetişmiş, ciddi anlamda bu iş için eğitim almış pırlanta gibi gençlerimiz şu an tekniker gibi kullanılıyorlar” görüşünde.

        Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu, “Bu dersin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ancak okulların donanımı konusunda eksikler var maalesef. Ben öğrencilerimi devlet okullarında staj yaptırırken bile zorlanıyorum.

        Çünkü laboratuvarlar kilitlenmiş, bilişim ve teknoloji sınıfları kapatılmış” dedi.

        KOD YAZMAK

        Kod yazmak veya geliştirmek bir yazılımı sıfırdan oluşturarak meydana getirme ya da bir yazılımı geliştirmek için o yazılıma ekstradan kod dizgileri eklemek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ