Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG'da Matematik zorladı, Türkçe şaşırttı

        Bürde ÖZÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Sonuçlarıliselere yerleştirmelerde kullanılacak olan ve 6 dersten yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ikinci dönem sınavlarının ilk 3’ü dün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin yapılmasıyla bitti. Bugün ise Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var.

        1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katıldığı sınavları değerlendiren uzmanlar soruların özellikle de matematikte geçmiş yıllara göre çok daha zor olduğunu söyledi.

        İşte Bilfen Okulları, Bahçe- şehir Okulları, Nesibe Aydın Eğitim Kurumları, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları uzmanlarının yorumları:

        TÜRKÇE: Soru köklerini iyi okuyanlar kazandı. Öğrencilerin algılama-yorumlama becerilerini ölçen anlam bilgisi soruları bu yıl ağırlıklı olarak “edebi türler” konusuyla ilgili bilgilerini kullanmalarını gerektirdi. Soru kökünde istenene dikkat etmeyen öğrencileri bu soru eledi. Cümlenin özveri anlamına göre tamamlanmasıyla ilgili soruda ise “kavram ve kelime bilgisi” ön plana çıktı.Yazım kurallarıyla ilgili soruda “ayçiçekleri” kelimesinin yazımı, TDK’daki “Bitki türlerinden birinin adıyla kurulan birleşik kelimeler ayrı yazılır” kuralının dışında kalarak, bitişik yazılan kural dışı örnek olduğu için seçeneklerden eleme yöntemiyle cevaba ulaşmayı gerekli kılmış ve eleyici olmuştur.

        MATEMATİK: TEOG’da belirleyici bu sınav olacak. Geçmiş yıllara göre zorluk düzeyi daha yüksek. Soruların yarısından fazlası çok adımlı işlem becerisi ve işlem bütünlüğü gerektirdi. Aynı zamanda okuduğunu anlamaya yönelik sorular. İşlemler öğrencilere nefes aldırmadı. Boyasız küp sayı- sının istendiği prizma sorusunun, 8. sınıf kazanımlarıyla örtüşmediği, öğrencinin genel yeteneğini ölçen bir soru olduğu görülmüştür

        DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Bilgiyi ölçen soruların yanında doğru okuma, anlama ve yorumlama sorularına yer verildi.

        VELİ DEDİĞİN ENGEL TANIMAZ

        Dünbirçok ilde veliler gürültü yapmasınlar diye okul bahçesinin dışına çıkarıldı. 19 bin 168 öğrencinin TEOG’a girdiği Samsun’da ise okul parmaklıklarına “perde” çekildi. Ancak bu, velilerin çocuklarına ulaşmalarına engel olmadı. Hem öğrenciler hem de aileler parmaklıkların üzerinden birbirine ulaşmaya çalışınca işte bu görüntüler ortaya çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ