Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi Esenler'e
        1

        GAZETE HABERTÜRK

        Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi, demir ve çimento kullanılmadan Esenler’e yapılıyor. Mimar Sinan’ın yaptığı Kılıç Ali Paşa Camii’nden esinlenilerek inşa edilen cami, Osmanlı mimarisine uygun kesme taşlardan yapılıyor. Cami, Birlik Mahallesi’nde bir hayırsever tarafından bağışlanan 1000 metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak kesme taşlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minare bulunuyor.

        2

        Minarelerin çevresinde de üç tane küçük kubbeler yer alıyor. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alıyor. Taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de caminin tarihi konseptine uygun bir şekilde tasarlanacak.

        3


        “HORASAN HARCI KULLANILIYOR”

        Caminin yapımını sürdüren İnşaat Mühendisi Kadir Fındıklıoğlu, cami inşaatında demir, çimento ya da tuğlanın kullanılmadığını söyledi.Yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir eser yapmaya çalıştıklarını ifade eden Fındıklıoğlu; “Amacımız sadece cami değil aynı zamanda tarihe bir eser kazandırmaktır. Bu cami Cumhuriyet tarihinin ilklerinden olacak” dedi.

        4

        Cami inşaatının müteahhidi Mehmet Tekne ise, “İlk defa taş işçiliğiyle bir cami yapılıyor. Bu inşaatta özellikle dayanıklı taş- lar seçildi. Buraya getirilen taşlar el işçiliğiyle işlendi. Neredeyse her bir bloku 500 kilo ya da bir ton olan taşlar birbirine horasan harcı, zıvana ve kurşunla tutturuluyor. İnşaatımızda demir ya da beton yok. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inşaatın yüzde doksanı tamamlanmış durumda. 1 yıl sonra tamamı bitecek” diye konuştu.

        5


        MALİYET 15 MİLYON TL 15 MİLYON TL

        Caminin yapımını üstlenen Hak Vakfı Başkanı Fahrettin Akyazıcı oldukça maliyetli bir eser yaptıklarını belirterek, “Ecdadımız gibi kalıcı bir eser yapmak için kolları sıvadığımızda maliyetin bu kadar olaca- ğını düşünmüyorduk. Araştırma yaptık fakat bu kadar bir maliyet görmemiştik. İnşaata baş- layınca maliyet ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inşaatın yüzde 90’ını tamamladık. Şu aşamaya kadar 9 milyon TL bir harcama yapıldı. Şadırvanı çevre düzenlemesi derken toplam maliyet 15 milyon TL’yi bulacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ