Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bağdat Caddesi'ndeki ralliye kim dur diyecek?

        Kurthan DEMİR / Mustafa ŞEKEROĞLU / Mehmet İNMEZ / Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul Kadıköy’ün lüks bölgesi Bağdat Caddesi’nde 1 Mayıs sabaha karşı 04.30 sıralarında Orkun Efe Bardakçı’nın kullandığı otomobil aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı. Kaldırımda yürüyen 29 yaşındaki müzisyen Okan Arıkan’a çarparak ölümüne neden oldu. ‘Kazadan 2 dakika sonra bu sefer Harun Arslan’ın kullandığı araç yine aşırı hız nedeniyle park halindeki araçlara çarptı. Arslan da hayatını kaybetti.

        TUTUKLANDI

        İlk ‘kazaya neden olan Orkun Efe Bardakçı, olayın ardından gözaltına alındı ve Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Üniversite öğrencisi Bardakçı, 7. Sulh Ceza Hâkimliği’ne çıkartıldı. İfadesinde aşırı hızlı olmadığını savunan zanlı, “Önümüzdeki araç bir anda fren yapınca çarpmamak için direksiyonu kırdım. İstemeyerek yayaya çarptım” dedi. Alkollü olmadığı anlaşılan Bardakçı, “taksirle ölüme neden olmak” suçundan tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne gönderildi.

        Fenerbahçe’de arkadaşlarıyla çay içtikten sonra annesine ait araçla evine döndüğü anlaşılan Bardakçı’nın, 18 Mart’ta yine Bağdat Caddesi’nde maddi hasarlı bir kazaya karıştığı da ortaya çıktı. Bardakçı’nın, hasarlı kazada diğer sürücü G.B.’yi tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında “trafik güvenliğini tehlikeye sokma’ ve ‘hakaret’ suçlarından 4 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı öğrenildi.

        ARKADAŞLARI NEDEN OLMUŞ

        Öte yandan aynı yerdeki ikinci kazanın ise Orkun Efe Bardakçı’yı takip eden arkadaşlarının neden olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre kazayı gören arkadaşı, aracını orta şeritte durdurdu. Harun Arslan da, orta şeritteki otomobile çarpmamak için direksiyonu kırınca araç kontrolden çıktı ve bir ağaca çarptı

        3.5 AYDA 7713 AŞIRI HIZ CEZASI

        Bağdat Caddesi’ndeki kazalara “hız koridoru” da engel olamadı. Hız sınırını aşan sürücüler için caydırıcı olması düşünülen koridoru ihlal eden sürücülere yılın ilk 3.5 ayında ceza yağdı. Aşırı hız nedeniyle tam 7 bin 713 sürücüye ceza kesildi.

        Hız koridoru ile 50 km’lik hız sınırını aşanlara uygulanacak para cezası son güncellemelerle 199 ila 412 lira arasında değişiyor. Bu kapsamda belirlenmiş hızın % 10’unu aşan sürücülere 199, % 30’unu aşanlara ise 412 lira ceza kesiliyor.

        ‘200 LİRALIK CEZA ÖNLEMEZ’

        ‘YEŞİLKÖY-FLORYA ÖRNEĞİ’

        Trafik ve Ulaşım Uzmanı Yüksek Mühendis Suat Sarı: İnsanlar 30 yıllık ehliyetini kullanıyor. Kimse ‘Sağlığın yerinde mi?’ diye sormuyor. Cadde’ye hız bariyerleri ve yol açıklığını gösteren ve hız sınırına yönelik dikkat çekici taglar koymak lazım. Emniyet şeritlerindeki hız tespit kameralarından da koymak şart. Yeşilköy- Florya yolunda var. Kameraların olduğu 2 km’lik alanda herkes sakin sakin gidiyor. Hız radarları bu sorunu çözer. Şu an ceza rakamları da yetersiz.

        ‘50 METRE ÖTEDE ÇEVİRME OLMALI’

        Yeminli Fahri Trafik Müfettişi-İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni Selçuk Dedeoğlu: Sürücülerin ruh sağlıklarının belli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekirse ehliyetlerinin alınması lazım. Bağdat Caddesi bu nedenle piste döndü, lüks araçların bedava gösteri yapabildikleri bir şov yeri. Çünkü seyirci bulabildikleri en fazla alan orası. Lüks araçlar için eve gelen ceza caydırıcı olmaz. Koridorun 50 metre ötesinde çevirme olmalı. Direkt müdahale şart. Yurtdışında aynı cezaya işçiyseniz örneğin yüz lira işadamıysanız 10 bin dolar ödersiniz. Caydırıcı, bu demek.

        ‘YAYA YOĞUNLUĞUNA GÖRE CEZA’

        WRI Türkiye Yol Güvenliği Yöneticisi Tolga İmamoğlu: Hız yapmak için temel nokta düz bir alan. Yol geometrisine müdahale söz konusu değil. Hız sınırlamaları için trafik sakinleştiriciler; ses sarsıntı şeritleri ya da hız tümsekleri artırılabilir. Ama esas caydırıcı yöntem kesilen cezalar. 200 bin liralık araca kesilen 200 lira ceza caydırıcı olmaz. Yaya yoğunluğunun arttığı yerlerde cezalar katlanmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ