Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! İstanbul merkezli 32 ilde sahte reçete operasyonu

        Nihat ULUDAĞ / İSTANBUL

        İstanbul merkezli 32 ayrı ilde 266 ayrı noktaya eş zamanlı olarak yapılan sahte reçete operasyonunda aralarında bir profesörün de bulunduğu 110 kişi gözaltına alındı. Türk, Suriye ve Iraklı çete liderlerinin SGK'yı 200 milyon TL dolandırdıkları belirlendi.

        İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kanser, diyabet, psikotrop ve organ naklinde kullanılan pahalı ilaçların sahte reçetelerle temin edildiğini ve SGK'nın milyonlarca lira dolandırıldığını belirledi.

        POLİS TAKİP ETTİĞİ 7 HASTANIN CENAZE TÖRENİNE DE KATILDI

        İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla yürütülen soruşturmada, doktorlar tarafından reçete düzenlenen yüzlerce hasta polis tarafından adım adım izlendi. Hastaların reçetelerine yazılarak eczanelerden alınan ilaçların kullanıp kullanmadığı da fiziki olarak takip edildi. Kanser ilacı yazılan 7 ağır kanser hastası polis tarafından takip edildi. Ancak reçetelerine yazılan ilaçların hastalara verilmediği belirlendi. Polis takibi sırasında isimleri kullanılarak reçete düzenlenen 7 kanser hastası hayatını kaybetti. Polis takip ettiği kanser hastalarının cenaze törenlerine dahi katıldı.

        ÇETE LİDERLERİ VE PROFESÖR GÖZALTINA ALINDI

        Sahte reçete tezgahının ortaya çıkartılmasnın ardından polis, İstanbul merkezli 32 ayrı ilde 266 kişinin yakalanması için şafak operasyonu düzenledi. Aralarında çok sayıda doktor ve eczacının da bulunduğu 110 kişi gözaltına alındı. İstanbul Fatih'te 3 ayrı adrese yönelik olarak yapılan operasyonlarda çetenin Türk lideri Behçet A. ve Nimet A. ile Suriyeli lider Mallak H. çok sayıda ilaçla birlikte gözaltına alındı. Operasyonda, Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Mehmet Orhan Ayyıldız da gözaltına alındı.

        SGK'YI MİLYONLARCA LİRA DOLANDIRMIŞLAR

        İlaç çetesi üyelerinin, birlikte çalıştıkları doktorlara yazdırdıkları, kanser, psikotrop, organ nakli, diyabet ilaçlarını anlaşmalı oldukları eczanelerden alarak piyasaya sattıkları belirlendi. Bu yöntemle çete üyelerinin SGK'yı en az 200 milyon TL dolandırdıkları belirlendi.

        İLAÇLAR SURİYE VE IRAK'A GÖNDERİLMİŞ

        Çete üyeleri tarafından SGK'dan bedelsiz olarak alınan ilaçların büyük bir bölümünün Suriye ve Irak'a götürüldüğü, PKK ve PYD'ye dahi bu ilaçlardan satıldığı öğrenildi.

        CANLI BOMBALARIN KULLANDIĞI İLAÇLARI DA ALMIŞLAR

        Çete üyelerinin aldığı ilaçlar içerisinde bulunan "psikotrop" ilaçların, normal kişilere verildiği zaman, halisinasyon görmeye neden olduğu ve genelde canlı bombalara verilen ilaçlar olduğu öğrenildi.

        SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

        Çete liderleri anlaşmalı oldukları doktorlara bulunması zor ve pahalı kanser ilacı, hemetoloji ilaçları, psikotrop ilaçları, epilepsi ve diyabet ilaçlarını yazdırıyor. Daha sonra bu reçeteler ile yine anlaşmalı oldukları eczanelerden ilaçlar alınıyor. Bazı hastaların bilerek reçete yazılmasına göz yumduğu belirlenirken, bazı hastaların ise adlarına hazırlanan reçetelerden haberlerinin olmadığı belirlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ