Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Fehriye Erdal, 12 Mayıs'ta hâkim önünde

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Artan terör saldırıları ve Türkiye’den gelen yoğun tepkiler sonucu Belçika, INTERPOL ve Türk polisinin aradığı Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal hakkında önemli bir adım attı. Yıllardır Belçika’da rahat rahat gezen Erdal, 12 Mayıs’ta Brugge Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

        Erdal, Türkiye’nin yakından takip ettiği davada ilk kez Sabancı suikastındaki rolü nedeniyle “çete üyeliği” suçlamasıyla yargılanacak. Arananlar listesinde bulunan Erdal’ın yargılamada hazır edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Erdal, 1996’da işlenen Sabancı suikastı öncesinde Sabancı Center’da çaycı olarak çalışıyordu.

        İsmail Akkol ve Mustafa Duyar, Erdal’ın yardımları ile Sabancı Center’a girerek Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’yi öldürdü. 1996’daki cinayet sonrasında bir TIR’ın kasasında Türkiye’den ayrılan Erdal, Belçika’ya kaçtı.

        1999’da Belçika’nın Knokke kentinde, bir hücre evinde diğer örgüt üyeleri ile birlikte yakalandı. Erdal hem Belçika’da silahlı örgüt kurmak, hem de Türkiye’de Sabancı cinayetine karışmaktan işlediği suçlardan yargılandı. Ancak Erdal hüküm giydiği gün gözetim altındayken kayıplara karıştı.

        Türkiye şu ana kadar Belçika’dan Erdal’ın yanı sıra, PKK’Iı 30 teröristin iadesini talep etti. Ancak bu taleplerin hiçbiri Belçika makamlarınca kabul edilmedi. Uzun süre Türkiye’den taleplere kayıtsız kalan Belçika nihayet Türkiye’yi umutlandıran bir adım attı. Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal hakkında Sabancı suikastına ilişkin ilk dava açıldı.

        Dava 12 Mayıs’ta Brugge Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Ancak Erdal, Türkiye’nin yakından takip ettiği davada “terör örgütü üyeliği” değil “çete üyeliği” suçlamasıyla yargılanacak. Arananlar listesinde bulunan Erdal’ın yargılamada hazır edilip edilmeyeceğinin ise henüz netlik kazanmadığı belirtildi. Belçika Polisi’nin Brugge Mahkemesi’ne, kayıtlı adreslerinde Erdal’a ulaşılamadığı bilgisini verdiği kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ