Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İETT otobüslerinde ‘güneş enerjili’ yönetim merkezi

        GAZETE HABERTÜRK

        Her gün ortalama 14 milyon İstanbulluya 50 binin üzerinde seferle hizmet veren İETT, toplu taşıma araçlarının elektronik ortamda takibi ve yönetimi için İkitelli Garajı’nda Otobüs Filo Yönetim Merkezi kurdu. Otobüsleri 24 saat kontrol edecek merkezin enerjisi de güneş enerjisinden sağlanacak.

        Günlükortalama 14 milyon İstanbulluya 5 bin 100 otobüs ve 50 binin üzerinde seferle hizmet veren İETT toplu taşıma araçlarının elektronik ortamda takibi ve yönetilmesi için İkitelli Garajı’nda Otobüs Filo Yönetim Merkezi kurdu. Bu merkezle, tüm araçlar 7 gün 24 saat kontrol edilerek güvenli ve konforlu toplu ulaşım ve yolcu memnuniyeti hedefleniyor.

        İkitelli Otobüs Filo Yönetim Merkezi’nde 45 görevli online olarak otobüsleri takip ediyor. Acil durumlarda araçlardaki GPS sinyalleri alınarak sahadaki 35 görevliyle iletişime geçiliyor. Olaya kısa süre içinde müdahale ediliyor. İETT’nin Metrobüs Filo Yönetim Merkezi ise Edirnekapı Garajı’nda bulunuyor. Tüm olaylarda gerekli tedbiri alan İETT, sefer sırasında hastalanan yolcu için ambulans yönlendirmesi, adli olaylar için emniyet desteği de sağlıyor.

        24 SAAT GÖREVDELER

        Kriz anlarında yönetimi kolaylaştırmak amacıyla kurulan Filo Kontrol Merkezi’nde operatörler sistemi takip ediyor. Komuta merkezinde araç seferlerini zaman çizelgesine uygun olarak takip eden trafik operatörleri, sahada cereyan eden olayları izleyerek gerekli haberleşmeyi sağlıyor.

        Arızalanan araçların zamanında tamir edilerek servise verilmesini takip eden operatörler, yolcular tarafından şikâyet veya ihtiyaç duyulan bilgileri de anlık takip ederek gerekli bilgilendirmeyi yapıyor. Çağrı Merkezi operatörleri ve iletişim masaları 7 gün 24 saat hizmet veriyor.

        TRAFIK YOĞUNLUK HARITALARI TAKIPTE

        Kontrol Merkezi ve otobüsler arasındaki bağlantı ise mobil 3G teknolojisi ile sağlanıyor. Araçlarda bulunan bilgisayarlar sayesinde şoförlerle interaktif iletişim kuruluyor. Şoförler gördükleri herhangi bir olumsuzluğu kontrol merkezine iletiyor. Trafik operatörü arayan şoförlerin çalıştığı hattı ve durumunu sistemden görerek gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Seferlerin sağlıklı bir şekilde yapılması için trafik yoğunluk haritaları, İBB kent kameraları ve metrobüsler de takip ediliyor.

        İETT, yolcuların maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem olarak araçlara “Acil Durum Butonu” koymaya başlamıştı. Bu uygulama da İkitelli İETT Kontrol Merkezi’nden yönetiliyor. Acil durumda butona basıldığında, acil durum alarmı oluşturularak, araçtaki anlık kamera görüntüleri Kontrol Merkezi’ne gönderiliyor. Filo, güvenlik güçleri ile iletişime geçerek olaya müdahale ediyor.

        Filo İşletim Şefi Mustafa Bülbül, “Şehirdeki tüm otobüsleri izleyerek, acil durumlarda anlık müdahale edebileceğiz. Acil bir durumda şoförün Acil Durum Butonu’na basmasıyla şoförle temasa geçen arkadaşımız, sorunu öğreniyor. Bir yaralısı mı var hasta mı var. Ona göre aldığı kayıtla gerekli yönlendirmeleri yapıyor” dedi.

        Merkezde kurulan dev ekranda İstanbul trafiğini izleyen ekip, trafik durumuna göre İETT araçlarının sevk ve idaresini sağlayacak. Sistemle sefer gecikmelerine müdahale edilebileceği gibi zayi seferlerin de önüne geçilebilecek.

        ‘ZAYİ SEFERLER ÖNLENECEK’

        Filo İşletim Şefi Mustafa Bülbül, yeni kurdukları filo izleme merkezinde otobüslerin anlık kontrolü ve yönetimi dışında yolculara ilan ettikleri hareket saatlerini de buradan takip ettiklerini söyledi.

        İETT otobüslerinin günlük 55 bin sefer yaptıklarının belirten Bülbül, şunları söyledi: “Bu seferlerin bir kısmı zayi olan seferlerdir. Biz aslında bunun önüne geçmek istiyoruz. Örneğin bir hatta günlük 8 sefer varsa ve bunun biri zayi oluyorsa biz bunu zayi etmemeye çalışacağız. Bu sistemle sorunu öngörmeyi ve önlem almayı hedefliyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ