Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dersim Harekatı'nda öldürüldükleri öne sürülen 11 kişinin kemikleri 78 yıl sonra defnedildi

        Kadir MERKİT / TUNCELİ

        Tunceli'nin Hozat İlçesi Karabakır (Bargini) köyü Seke Sure mezrasında 1938 Dersim Harekatı sırasında öldürüldükleri öne sürülen Baran ve Cenan ailelerinden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 kişiden 11'inin kemikleri 78 yıl sonra bir tabuta konularak defnedildi.

        Tunceli'nin Hozat İlçesi Karabakır Köyü Seke Sure Mezrası'nda toplu mezar bulunduğu iddiaları üzerine 2015 yılında savcılık nezaretinde yapılan kazılarda çıkarılan kemikler, DNA testi işlemlerinin yapılmasının ardından geçen ay ailelerine teslim edilmişti.

        Ailelere teslim edilen 11 kişiye ait kemikler, Karabakır Köyü Seke Sure mezrasında düzenlenen anma ve cenaze töreninin ardından aynı tabuta konularak toprağa verildi.

        Burada düzenlenen anmaya yakınlarını kaybeden Baran ve Cenan Ailesi fertlerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Belediye eşbaşkanları, sanatçılar ve gazeteciler katıldı.

        Ailelerin avukatı Cihan Söylemez "2014 yılında başlayan hukuki mücadelemiz sonucunda ilk defa Dersim Tertelesi'yle ilgili resmi makamlar tarafından 2015 yılında adli tıp kazısı yapılmış ve adli tıp kazısı sonucu ortaya çıkan naaşlar üzerinden İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından incelemeler yapılmıştı. Seke Sure'deki toplu mezarlarla ilgili adli tıp tarafından şu sonuçlar ortaya çıkmıştır: Toplu mezardan naaşları çıkan canlarımızın ikisinin 13-14, ikisinin 9-10, birinin 4-5, birinin 5-6 yaşlarında ve birinin 6-7 yaşlarında olduğu dolayısıyla 7'si çocuk olmak üzere 11 kişiye ait naaşlar tespit edilmiş. Olay tarihinden itibaren 50 yıldan fazla zaman geçtiği, kazı alanında katledilenlerin isimlerin bulunduğu mühürlerin çıkması bir arada değerlendirildiğinde olayın 1938 yılında olduğundan şüphe kalmadı. Yine kazı alanında çok sayıda mermi çekirdeği ve boş kovan kapsülünün bulunduğu, bulunan kapsüllerin toplu tabancalarda kullanılan ordu mühimmatı olduğu nazara alındığında canlarımızın sadece yakılarak değil aynı zamanda kurşunlanarak öldürüldüklerine dair olay öyküsünün hakikat olduğu bizlere kanıtlanmıştır" dedi.

        Anma, mumların yakılması ve mezara karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.

        Öte yandan Dersim Askeri Harekatı kararının Bakanlar Kurulu tarafından alındığı tarih olan 4 Mayıs nedeniyle Tunceli Merkez Seyit Rıza Meydanı'nda da bir anma gerçekleştirildi. HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı anmada ağıtlar yakıldı ve Dersim katliamı sırasında hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ