Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Esnek Çalışma Yasası ile getirilen yenilikler

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören kanunla özel istihdam bürolarının faaliyet alanı genişletilecek, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti de bu bürolara verilecek.

        Kanunla özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması, gençler, kadınlar, uzun süre işsiz kalanlar ile yeni mezunların iş gücü piyasasına girişleri kolaylaşacak ve daimi istihdama geçişte önemli bir rol üstelenecek, kayıt dışı ile mücadele konusunda önemli bir adım olacak, istihdam oranlarının artırılmasında önemli katkı sağlayacak.

        AB ve ILO normları dikkate alınarak yapılan düzenlemeyle doğum, askerlik, hastalık gibi durumda işçinin işini kaybetmemesine yönelik bu sürelerde işverene geçici iş ilişkisi kurma imkanı getirilecek.

        Mevsimlik tarım ve ev hizmetlerinin İş Kanunu kapsamına alınarak güvenceli olması sağlanacak kanunla işletmelerde arızi ve kısa süreli işler ile ortalama kapasitenin üzerinde öngörülmeyen artışlara yönelik taleplerin kayıt içinde karşılanması imkanı getirilecek.

        Geçici işçinin, geçici işçiyi çalıştıran işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdam edilmesi halinde sahip olacağı çalışma koşullarının altında çalışamayacağının düzenlendiği kanunla, eşit muamele ilkesi güvence altına alınacak.

        İşin niteliği dikkate alınarak süre ve kota sınırlamaları getirilen kanunda, kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkarılan işyerlerinde, grev ve lokavt süresince ve toplu işçi çıkarma durumunda geçici iş ilişkisinin kurulması yasaklandı.

        İşverenin yeni işçi alımında geçici işçilere öncelik vermesi gerekecek. Geçici işçilerin işyerindeki sosyal hizmetlerden, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yararlanmaları sağlanacak.

        Kanunla geçici işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi zorunluluğu getiriliyor.

        Özel istihdam bürolarının (ÖİB) geçici iş ilişkisi kurma yetkisi alabilmesi için başvuru tarihinden önceki 2 yıl süresince kesintisiz faaliyet göstermesi ve brüt asgari ücretin en az 200 katı tutarında teminat vermesi gerekecek.

        ÖİB'nin vadesi geçmiş vergi borcu, SGK'ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması ya da bu borçların ilgili kanunlara göre tecil edilmiş, taksitlendirilmiş veya yeniden yapılandırılmış ve bu durumun devam ediyor olması gerekiyor.

        ÖİB aracılığıyla yerine getirilecek hizmetlerin suistimal edilmesi ihtimaline karşılık aracılık faaliyetini yerine getireceklerin, Türk Ceza Kanununda sayılan suçları işlemiş olanların izin alamayacakları ve müflis veya konkordato ilan etmiş olmamaları düzenlendi.

        ÖİB kurma yetkisi, izninin iptal edilmesi, geçici iş ilişkisi kurulan işçi sayısının yüzde onunun ücretinin ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde ödenmemesi hallerinde derhal; kayıt dışı içi çalıştırdığının tespiti, İş Kanunu'na göre belirtilen sürelere ve eşit davranma ilkesine uyulmadığı takdirde iptal edilecek.

        Büronun izninin çeşitli sebeplerden dolayı iptal edilmesi ve kapatılması durumunda teminata İŞKUR tarafından el konulacak ve işçi ücretleri öncelikli olarak ödenecek.

        Evden ve teknolojik araçlar kullanılarak yapılan çalışmalar, iş mevzuatı kapsamına alınarak güvenceli hale getirilecek. Turizm sektöründe çalışanların tüm yıl boyunca istihdamının sağlanmasına yönelik olarak mevcut denkleştirme süreleri 2 ay arttırılacak.

        "DEFALARCA MÜZAKERE EDİLDİ"

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu, TBMM oturumunda kanunun kabulünü takiben yaptığı konuşmasında, bu yasal değişiklikleri sosyal taraflarla defalarca müzakere ederek Meclis'e getirdiklerini, Meclis'te de tüm aşamalarda taraflarla mümkün olduğunca mutabakata vararak değişiklikler yaptıklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

        64. Hükümet Eylem Planı'nda, AB ve ILO norm ve standartlarında özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesi, uzaktan çalışma ve denkleştirme sürelerinin artırılması amacıyla mevzuat düzenlemelerinin tamamlanacağı belirtilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ