Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Sur'da 2 cami yıkıldı, 5 tarihi cami kullanılamaz hale geldi

        Mehmet KAYAHAN/DİYARBAKIR

        Terör operasyonlarının 103 gün sürdüğü Sur'da Hasırlı Cami ve Hacı Hamid yıkıldı. Fatihpaşa (Kurşunlu), Nasuh Paşa, Arap Şeyh, Kadı ve Şeyh Mattar gibi 5 tarihi cami büyük zarar gördü. Yıkılan iki caminin yerine yenisi yapılacak. Diğer camiler onarılacak.

        Diyarbakır Merkez Sur İlçesi'nde terör örgütü PKK mensupları tarafından açılan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, tuzaklanan bombaların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için Cevatpaşa, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Dabanoğlu ve Cemal Yılmaz mahallelerinde 28 Şubat 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve başlatılan operasyonlar 103 boyunca devam etti. 9 Mart'ta tamamlanan operasyonların ardından Cevatpaşa Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı kaldırılırken, diğer 5 mahallede sokağa çıkma yasağı 6'ıncı aya girdi.

        SUR'DA EZAN SESİ SUSTU

        6 mahallede büyük bölümü tarihi olmak üzere 18 cami operasyon sürecinde ibadete kapatıldı. Şiddetli çatışmalar ve patlamalar nedeniyle Hasırlı Cami ve Hacı Hamit Cami tamamen yıkıldı. Fatihpaşa (Kurşunlu), Nasuh Paşa, Arap Şeyh, Kadı ve Şeyh Mattar gibi 5 tarihi cami büyük zarar görerek kullanılamaz hale geldi. Yıkılan camilerden Hacı Hamid 1964'te yapılırken, Hasırlı Cami'nin kesin yapım tarihi ise bilinmiyor. Bu iki caminin yerine yenisi yapılacak.

        KURŞUNLU UYGUN OLARAK ONARILACAK

        Fatih Paşa Mahallesi'nde bulunan Kurşunlu Camisi (Fatih Paşa) örgüt mensupları tarafından tuzaklanan el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu yandı. Osmanlı'nın Diyarbakır'daki il eseri olan 595 yıllık tarihi cami kullanılamaz hale geldi. Yıkılması gerektiği belirtilen cami, tarihi olduğu için yıkılmadan, aslına uygun bir şekilde onarılacağı öğrenildi.

        TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

        Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyarbakır Merkez Sur İlçe Müftülüğü tarafından gerekli çalışmaların yapıldığı belirtilirken, camilerde onarım sürecinin sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasının ardından başlayacağı öğrenildi. Nasuh Paşa, Arap Şeyh, Kadı, Şeyh Mattar ve Hocaoğlu camileri onarıldıktan sonra ibadete açılacak.

        ZARAR GÖREN CAMİLER VE YAPIM TARİHLERİ

        Kadı Cami: Dabanoğlu Mahallesi'nde bulununuyor. 1611 yılında yapıldı.

        Nasuh Paşa Cami: Fatihpaşa Mahallesi'nde, bulunuyor. 1606–1611 tarihleri Diyarbakır valiliğine atanan Nasuh Paşa'nın eşi Servisehiy Hatun tarafından yaptırıldı. Belgelerde bu camin adı Servisehiy Hatun Camii olarak da geçiyor.

        Fatihpaşa Cami: Kubbelerinin kurşun ile kaplı olmasından ötürü Kurşunlu diye de anılan Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri. Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1521 yılları arasında yaptırıldı.

        Şeyh Mattar Cami: Yenikapı Sokak'ta bulunan cami 4 Ayaklı Minare'nin yanında yer alıyor. Akkoyunlu eseri olan caminin 1500 yılında yapıldığı tahmin ediliyor.

        Arap Şeyh Cami: Vakıflardaki kaydına göre, Diyarbakır'ın 71. Osmanlı Valisi Kara Mustafa Paşa tarafından 1654 yılında bir yıllık görev süresi içinde yapıldı.

        Hasırlı Cami: Kesin yapım tarihi bilinmiyor.

        Hacı Hamid Cami: 1964 yılında yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ