Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargıtay´dan aşı kararına ikinci ret

        Ordu'da Cumhuriyet Savcısı 42 yaşındaki Hüseyin Ayyayla, ikiz bebeklerine zorunlu olan aşıyı yaptırmadığı gerekçesiyle verdiği hukuk mücadelesini bir kez daha kazandı. Ordu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün Aile Mahkemesi'ne açtığı dava savcının tıbbı gerekçelerini haklı bularak rededildi. Müdürlük kararı temyize götürdü. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi de savcı Ayyayla'nın gerekçelerini haklı bularak yerel mahkemenin kararını onadı. Bu onama üzerine Yargıtay'a yapılan ‘Karar düzeltme' talebi de reddedildi.

        Ordu'nun Altınordu İlçesi'nde oturan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla ile öğretmen eşi 30 yaşındaki Reyhan Ayyayla çiftinin geçen yıl normal doğumla ikiz bebekleri dünyaya geldi. 'Muhsin' ve 'Nergiz' isimli bebekler Hepatit B aşısı olması için Altınordu İlçesi'ndeki Karşıyaka Aile Sağlığı Merkezi'ne davet edildi. Aşı içerisinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia eden çift, ikiz bebeklere aşı yaptırmak istemeyince Aile Sağlığı Merkezi tarafından tutanak tutuldu.

        Tutanak, Aile Sağlığı Merkezi tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'ne, oradan da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de Ordu Aile Mahkemesi'ne başvurarak Ayyayla çiftinin aşı yaptırmadığı ikiz bebekleri için 'Korunma ihtiyacı olan çocuklar' kapsamında değerlendirip bebekler hakkında sağlık önlemi alınması isteğinde bulundu.

        0-2 yaş grubundaki çocuklara aşı yapmanın risklerine dikkat çeken savcı Hüseyin Ayyayla tıbbi ve hukuki gerekçelerle mahkemeye 8 sayfalık savunma vererek uygulanması istenen sağlık önlemlerini istedi. Ordu Aile Mahkemesi, geçen yıl 12 Haziran'da yapılan duruşmada Hüseyin Ayyayla lehine karar vererek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün ikiz bebeklere uygulanmasını istediği sağlık önlemi isteğini Yargıtay'a temyiz yolu açık olmak üzere reddetti. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü kararı Yargıtay'a temyize götürdü.

        Daha önce yerel mahkemeye 8 sayfalık tıbbi ve hukuki gerekçelerle savunma veren savcı Hüseyin Ayyayla aynı gerekçeleri de tekrarlayarak davanın görüldüğü Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'ne 14 sayfalık savunma verdi. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi geçen yıl 7 Aralık'ta görülen duruşmada savcı Hüseyin Ayyayla'nın tıbbi ve hukuki gerekçelerini dikkate alarak lehine verilen kararı onadı.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı emri üzerine, Ordu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ‘karar düzeltme' talebi ile karar ikinci kez Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'nin geçen 18 Nisan tarihli kararıyla 'karar düzeltme' talebi de reddedildi. Savcı Hüseyin Ayyayla, kararın kesinleştiğini, 'Lehimize verilen karar 10.05.2016 tarihi itibari ile yerel mahkeme tarafından kesinleştirilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın şahsıma karşı yürütmüş olduğu tüm mücadeleleri boşa çıkmış, bizim hukuk zaferimiz ve hukuki mücadelemiz bir kez daha perçinlenmiştir. Bütün Türkiye'ye emsal olması dileği ile herkese saygı, sevgi ve hürmetlerimle' ifadeleriyle sosyal medyadan duyurdu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ