Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Volkan Bozkır: Vize muafiyeti umutları azaldı

        Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır BBC'ye yaptığı açıklamada, Türkiye vatandaşlarına Avrupa seyahatlerinde vize serbestisi tanınmasına dair umudunu kaybetmeye başladığını söyledi.

        Bozkır, Ankara'nın 'acil adım atılması gerektiğini' belirttiği beş kriterden biri olan terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmanın imkânsız olduğunu ifade etti.

        Çarşamba günü BBC'ye konuşan Bozkır, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz seyahat hakkı elde etmesine dair umutlarının 'giderek azaldığını' söyledi. Müzakerelerin kritik bir aşamaya geldiğini, Türkiye'nin de yeteri kadar çaba gösterdiğini belirten Bozkır, "Bizim değerlendirmemiz, beklentileri yeterince karşıladığımız yönünde (…) Türkiye beklentilerin karşılanması için elinden geleni yaptı. Bu bir matematik problemi değil, bir siyaset problemi" dedi.

        Terörle mücadele yasalarının değişmeyeceğine ilişkin de Bozkır, şu ifadeleri kullandı: "Üzerinde çalışırız, yeni gelişmelerden, yeni süreçlerden konuşuruz ama Türkiye'de 450'den fazla güvenlik gücünün PKK terörü tarafından şehit edildiği ve beş ya da altıdan fazla intihar saldırısının düzenlediği, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bu şartlarda, terörle mücadele yasasının değişmesi kesinlikle mümkün değildir. Üstelik yasamızın Avrupa standartlarıyla uyumlu olduğunu düşünüyoruz."

        Avrupa Birliği'nin (AB) göçmen anlaşması kapsamında Türkiye'nin adım atması gerektiğini belirttiği beş kriteri şöyle sıralamıştı:

        -Yolsuzlukla mücadele

        -Verilerin korunması

        -Tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği

        -AB'nin polis örgütü Europol ile daha sıkı işbirliği

        -Terörle mücadele yasası ile uygulamalarının gözden geçirilmesi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ