Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa TDK tartışmalı kelimelere açıklık getirdi

        DUYGU AYAZ / ÖZEL HABER

        Kirli, oğlan, müsait... Türkçe sözlükteki anlamlarıyla tartışma yaratan kelimeler... TDK şimdi bu yanlış anlaşılmaların ve anlam eksikliğinin önüne geçmek için bir çalışma başlattı. 2016 baskısında eş zamanlı olarak internete de koyulacak.Yani bir kelimenin edebi eserden mi yoksa halk arasında kullanılan anlamıyla mı olduğu sözlükte belirtilecek.

        Türk Dil Kurumu'ndan Dil Uzmanı Tülay Yılmaz, bu kelimelerin tartışma yaratan anlamlarının neden sözlükte yer aldığını HABERTÜRK'e anlattı.

        TDK BAZI KELİMELERDE DEĞİŞİKLİĞE GİDECEK

        Dil Uzmanı Tülay Yılmaz "Toplumumuzdaki insanlar Türkçe sözlüğe bakmasını bilmiyorlar. Esnaf var, müsait kelimesi var... Bu anlam Türkçe sözlüğe yeni konmadı. 1945 yındaki sözlükte de bu mevcut."

        Biz TDKolarak masa başında oturup anlam türetmiyoruz. İnsanlar bilmediği anlamı 'bu kullanılmıyor' diyorlar ne biliyorsunuz kullanılmadığını Türkçe sözlükte var olananlam mutlaka kullanılıyor demektir." dedi.

        "KİRLİ" KELİMESİNİN SÖZLÜKTEKİ ANLAMLARINDAN BİRİ "AYBAŞI DURUMUNDA BULUNAN"...PEKİ BU ANLAM NEDEN KULLANILDI?

        Tülay Yılmaz: Kirli sözü 1945'den bu yana girmiş halk arasında kullanılıyor ilk anlamı genel dilde kullanılıyor, ikinci anlamı da halk arasında kullanılan genel bir kelime.

        'OĞLAN' KELİMESİ

        Tartışmalara sebep olan bir diğer kelime ise 'Oğlan'... TDK sözlüğünde 'cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden erkek' diye tanımlanıyor. Bu kelime de edebi eserde geçtiği için sözlükte yer aldı...

        Tülay Yılmaz: Bu büyükihtimalle edebi eserde kullanılmıştır. Bunu almamak bilimsel anlayışa ters düşer. Biz bilimsel anlayışa bağlı olarak her kelimeyi almak zorundayız bunu hafifletebiliriz.

        AMA TDK BAZI KELİMELERDE DEĞİŞİKLİĞE GİDECEK...O KELİMELERİN BAŞINDA DA "MÜSAİT" KELİMESİ GELİYOR...

        Tülay Yılmaz: Müsaitin ikinci anlamı flört etmeye hazır kadın yazılmış belki "kadını" atabiliriz. Bir de Türkçe sözlük bütün sözlükler hatasız olmaz mutlaka gözümüzden kaçan örnekler olacaktır onu da bir sonraki baskılarda düzelteceğiz anlam yönünden hafifletme olabilir ama tamamıyla atma mümkündeğil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ