Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Veli Ağbaba çadırkentteki taciz olayını Meclis'e taşıdı

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Gaziantep'in Nizip İlçesi'ndeki mülteci kampında 30 çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddialarının araştırılması için Meclis Başkanlığı'na komisyon kurulması teklifi verdi.

        CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ağbaba ve komisyon üyesi milletvekillerinin birlikte TBMM'ye sunduğu teklif şöyle:

        "Yaklaşık 15 bin kişilik mülteci ve sığınmacı nüfusuna sahip Gaziantep Nizip Mülteci Kampı'nda otuz çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddiaları basın ve yayın organlarında yer almış ve askeri yetkililer tarafından da doğrulandığı belirtilmiştir. Kampta çalışan bir şahsın 8-12 yaşları arasındaki çocukları üç ay boyunca 1,5 - 2 - 3 - 5 lira gibi paralar vererek kandırdığı ve tecavüz ettiği anlaşılmıştır. Cinsel istismara uğrayan çocuklar ve aileleri kamptan atılmaktan korktukları için olayı dile getirmekten çekinmişlerdir.

        Türkiye'de kayıt altına alınmış 18 yaş altında 1,355,318 Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Çocuk mülteciler ülkelerindeki savaştan, açlıktan ve sefaletten kaçmış, küçük yaşlarında çok ciddi sefalet ile, acılar ile karşı karşıya kalmışlardır. Ülkemizde bu çocukların fuhuşa zorlandıkları, küçük kızların kuma olarak alınıp satıldığı, zorla evlendirildiği, özellikle kamplarda kalan çocukların aileleri tarafından cinsel taciz ve tecavüzden korktukları için erken yaşta evlendirildikleri bir çok rapor ile ortaya konmuştur. Nizip Mülteci Kampı örneğinde olduğu gibi bu vakalar, zaten yurtlarından olmuş insanların bir de sığındakları yerlerden atılma korkusu nedeni ile çoğu zaman ortaya dahi çıkmamaktadır.

        Tüm bu nedenlerle, Gaziantep Nizip Mülteci Kampı'nda çocuklara yönelik tecavüz vakası başta olmak üzere ülkemizde bulunan tüm mülteci kamplarında ve Geri Gönderme Merkezlerinde yaşanan cinsel istismar vakalarının araştırılması, çocukların zorla evlendirilmesi ve fuhuşa sürüklenmelerinin nedenlerinin ve bu konuda kusuru bulunanların ortaya çıkarılması ve gerekli önlemlerin alınabilmesi amacı ile Anayasanın 98. TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ