Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kastamonu'da işçilerin durumuna üzüldü, makine icat etti

        Kastamonu'da Küçük Sanayi Sitesi'nde bir mermer atölyesini ziyaret eden marangoz ustası Hüseyin Maden (49), burada çalışan işçileri gördü. İşçilerin tozun içerisinde güçlükle çalıştığını ve mermer üzerine spiral ile oval çizdiklerine şahit olan Hüseyin Maden, işçilerin bu haline üzülerek yeni bir makine icat etti. İcat ettiği makineyle tozun yüzde 80'inini saklamayı başaran Maden, ayrıca işçileri spiral ile oval kesmekten de kurtardı. İşçiler, tek bir tuşla artık mermer üzerine daire çizebiliyorlar.

        "MAKİNEYİ YAPARKEN ESKİ MALZEMELERDE KULLANDIM"

        Makineyi yaklaşık 2 ayda 2 bin TL harcayarak bitiren Hüseyin Maden, icat ettiği makinede kullanılmayan ve atıl durumdaki parçaları da kullanarak dönüşüme kazandırmış oldu. Maden, makineyi bitirerek mermer atölyesine teslim etti.

        Makinenin nasıl çalıştığını işçilere gösteren Maden, "Mermerci arkadaşımız spiral dediğimiz el makinesiyle çalışıyordu. Çizgi üzerinde el ile kesiyorlardı. Bu şekilde zaman tasarrufu olmuyor" dedi.

        Makineyi yaklaşık 1,5-2 ay gibi kısa bir sürede bitirdiğini söyleyen Maden, "Bu makine içinde yaklaşık 2 bin TL civarında bir para harcadım. Makineyi yaparken yeni malzemeler, eski malzemeler hepsi bulunuyor. Benim herhangi bir metal eğitimim yok, ben ilkokul mezunu birisiyim. Makine yapmaya meraklı olduğum için kendi kendime böyle araştırıp, makineler yapıyorum" diye konuştu.

        "TÜRKİYE'DE BUNA BENZER BİR MAKİNE DAHA GÖRMEDİM"

        Daday'da marangozhanesinin bulunduğunu ifade eden Maden, "Benim bu ilk makinem değil. Ben daha önce ağaç kopyalama makinesi, asansör, otomatik bahçe kapıları, gibi çeşitli makineler yaptım" şeklinde konuştu.

        'Türkiye'de benim bildiğim, gördüğüm buna benzer bir makine bulunmuyor' diyen Maden, "Ayrıca bu makine, tezgah olarak ta kullanılıyor. Kesme işlemi bittikten sonra bu makineyi tezgah olarak kullanabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

        "ARKADAŞLARIMIZI EL SPİRALİNDEN KURTARDIK"

        Yaptığı makine ile mermer atölyesinde çalışan işçileri el spiralinden kurtarmış olduğunu vurgulayan Maden, şöyle konuştu: "Hem daha düzgün hem daha seri, birde sağlık açısından tozun yüzde 80'ini kendi haznesinde hapsediyor. Sağlı açısından da son derece kullanışlı bir makinedir. Tozu dışarı vermediği için hem sağlıklı hem de daha pratik bir makinedir."

        "EL SPİRALİNDEN KURTULMUŞ OLDUK"

        Kastamonu'da Küçük Sanayi Sitesinde 21 yıldır mermer atölyeciliği yaptığını ifade eden Salih Topçu (44) ise, "Yaklaşık 21 yıldır yani 1995 yılından beri buradayım. Bu makineden önce biz, mutfak tezgahlarını genellikle el spirilleriyle el yordamlarıyla yuvarlağı çıkartıyorduk. Bu hem toz azısından hem de el ile tam olarak dairesel kesimi bize vermediği için Daday'daki bu işlerle uğraşan abimizde bizleri ziyarete geldiğinde böyle bir makine yapalım dedi. Bizde üzerinde çalışmasını istedik. Zaten kendisi de böyle işlere meraklı, bize bu tarz bir makine yaptı" dedi.

        "EN BÜYÜK AVANTAJI, İŞÇİ SAĞLIĞI MAKSİMUMA ÇIKMIŞ OLUYOR"

        En büyük avantajlarının yeni makine ile işçi sağlığının maksimuma çıkarıldığına işaret eden Topçu, şunları söyledi: "Makinenin avantajı, bize hiçbir şekilde el sürmeden kendisi otomatik levye kısmını yani daireyi çıkartıp hazır hale getiriyor. Siz, bu zaman zarfında diğer işlerinizi görebilirsiniz. Yani diğer işlerinizle ilgilenebiliyorsunuz. Ayrıca makineyi adeta bir tezgah olarak kullanabiliyoruz. En büyük avantajı da herhangi bir testere patlatma olayı kesinlikle olmuyor. İşçi sağlığı güvenliği açısından büyük önem taşıyan tozun yüzde 80-85'ini kendi haznesine yani iç kısmını hapsettiği için işçinin solunum yollarıyla tozu daha az teneffüs etmesine yardım oluyor."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ