Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Nabi Avcı, '91 okul zarar gördü 121 bin öğrenci göç etti'

        GAZETE HABERTÜRK/Lütfi ERDOĞAN

        CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan’ın başkanlığında geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan Bakanlar Kurulu’nda, terörle mücadelenin sürdürüldüğü bölgelerde yürütülen eğitim çalışmaları değerlendirildi.

        Toplantıda sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, terör olaylarının başlamasıyla birlikte, Eylül 2015’ten itibaren bölgede öğrencilerin eğitimden uzak kalmamaları için sürdürülen çalışmaları anlattı.

        Bakan Avcı, çatışmaların yaşandığı 4 şehir ile 9 ilçede 260 bin öğrenci için seferber olunduğunu vurguladı. PKK’nın bölgede küçük yaşta çocukları okuldan uzaklaştırarak dağa çıkarma arayışına girdiği ifade edildi. Avcı, çatışmalı bölgelerden göç eden 121 bin 741 öğrencinin, gittikleri yerlerde taban puan şartı olmaksızın misafir öğrenci uygulamasıyla istedikleri okullara nakledildiklerini anlattı.

        ‘714 OKULUN 91’İ HASARLI’

        Hazırlanan raporda, terörle mücadelenin devam ettiği 4 şehre bağlı 9 ilçedeki 714 okulun 91’inin hasar gördüğü yer aldı. Hafif ve orta hasarlı okulların tamir işlemleri tamamlandı. Ağır hasarlı okullarınsa bakım ve tadilatı sürüyor. Bu kapsamda 28 milyon 250 bin TL onarım ödeneği, bölgedeki okullara gönderildi.

        Sunumda, son yıllarda öğretmen atamalarının yaklaşık yüzde 70’inin Doğu ve Güneydoğu’ya yapıldığı belirtildi. Bölgedeki öğretmen doluluk oranının Türkiye ortalamasıyla aynı olduğu kaydedildi. Ancak buna rağmen öğretmenlerin görev sürelerinin düşük olduğu ve son 3 yılda Türkiye’de öğretmen hareketliliğinin yüzde 44’ünün bu bölgelerden kaynaklandığı da aktarıldı.

        Sorunun kalıcı olarak çözülmesi için “dezavantajlı” bölgelerdeki öğretmenlerin görev yerlerinde daha uzun kalmasına yönelik teşvik çalışmalarının devam ettiği vurgulandı.

        ŞIRNAK'TA 10 OKUL HARABEYE DÖNDÜ

        Şırnak'ta bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlar sürerken, kenti harabeye çeviren teröristler eğitim yuvalarına saldırarak 10 okulu kullanılamaz hale getirdi. Okulları karargâh olarak kullanan, duvarlarında delikler açıp kaçarken de patlayıcılarla zarar veren teröristlerin kentteki Sema Cıngıllıoğlu İlk, Orta ve Anaokulu, Bahçelievler İlkokulu, inşaat halinde olan Gazipaşa İlkokulu, İstiklal Ortaokulu, İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Cumhuriyet İlkokulu, Sağlık Lisesi ve Mehmetçik Ortaokulu’nu kullanılamaz hale getirdi. Bazı okullarda çocukların oyuncakları ile defter ve kalemlerinin etrafa saçıldığı görüldü. (İHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ