Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Siber alemin uzmanlarından 'siber silah' uyarısı

        Sami AKBIYIK/GAZETE HABERTÜRK

        Sibergüvenlik uzmanları ve hacker’lar, ‘1. LOCARD Siber Güvenlik Zirvesi’ kapsamında 20-21 Mayıs tarihlerinde Türkiye’de buluşacak. Türkiye’de düzenlenen ilk global siber güvenlik zirvesinin sloganı, “Are you safe” (Güvende misiniz?) olacak. Zirvede insansız hava araçlarının hack’lenmesi, enerji tesislerine olası siber saldırıların nasıl önleneceği, siber terörizm, akıllı şehirlere karşı siber saldırılar da konuşulacak. Dünyaca ünlü hacker Igor Lukic ve “Apple’ı ısıran adam” olarak bilinen İbrahim Baliç, bireysel kullanıcıların dikkat etmeleri gereken noktaları HABERTÜRK’e anlattı.

        ‘WI-FI BAĞLANTISINDA VPN KULLANMALISINIZ’

        Siber saldırılardan planla korunulabileceğini söyleyen İgor Lukiç, “Yangın çıktı- ğında yangın tüpümüz hazırsa hızlı şekilde söndürebiliriz. Siber ataklarda da saldırıları önleme planımız varsa o hızda önlem alabiliriz” dedi. Halka açık Wi-Fi’lerin büyük tehdit oluşturduğunu belirten Lukiç, Wi-Fi kullananların mutlaka VPN ile giriş yapmaları gerektiğini ifade etti.

        İbrahim Baliç (solda) ve Igor Lukic (ortada), siber savaş ve önlemlerini muhabirimiz Sami Akbıyık’a anlatt

        ‘WHATSAPP GÜVENLİ AMA SIZINTI OLABİLİR’

        Özel paylaşımların yapıldığı Whatsapp’ı da değerlendiren Lukiç, “Whatsapp, SMS’den daha güvenli. Ama virüslü sitelere girildiyse siber sızıntı olabilir. Virüs engelleyen uygulamalar kullanın. Bilmediğiniz uygulamaları indirmeyin” diye konuştu. Siber tehlikeden korunmak için her işin akıllı telefonla yapılmaması gerektiğini kaydeden Lukiç, “Akıllı telefonunuzu ne için kullanmak istediğinize karar verin. Hem eğlence ve özel hayatınızla ilgili paylaşımlar hem de banka işlerinizi yaptığınız telefon güvenli olmaz. Ya eğlence ve özel işleriniz için ya da iş yaşamınız için kullanın” dedi.

        Lukiç, hacker’lar içinse şunu söyledi: “Hacker, insanların paralarını çalan, sanal dünyaya zarar verip siber saldırı yapan, teknoloji düşkünü ve süper zeki insanlar değil. Biz dijital gelişmeleri araştıran, açıkları gören ve onları düzelterek insanları koruyan kişileriz. Suça karışan hacker’larla ayrı tutulmalıyız.”

        ‘İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI GERİLEDİ’

        Siber suçların sanal, mağdurların gerçek bireyler olduğunu ve Türkiye’nin siber silah kavramıyla bu zirveyle tanışacağını söyleyen İbrahim Baliç, “Bu kavram son 2 yılın konusu. İran’ın nükleer tesislerine ‘stuxnet virüs’ diye bir siber saldırı gerçekleşti ve İran’ın nükleer programını geriletti. Bu bir siber silahtır. Hedef, karşı tarafın gündelik işleyişini aksatmak. Bu saldırıyla mücadele hamleniz varsa işleyişe döndürebilirsiniz, yoksa onu geliştirmeniz yıllarınızı alır. Örneğin ‘black enerji’ siber atağı ile Rusya, Ukrayna gerginliğinde Ukrayna’nın elektriğini kesti. Elektriğin gitmesi sanayinin işlememesi, insanların çalışmaması, finans merkezlerinin dünya piyasasından kopması demek. Siber savaşta en büyük defans, saldırarak karşı tarafı, kendisini toparlamakla meşgul etmek. Türkiye bunu öngörüp 2013’te Siber Komutanlık kurdu ve önemli bir ilerleme kaydetti” dedi.

        BAKAN YILDIRIM DA KATILIYOR

        Türkiye ve İspanya’nın 20-21 Mayıs tarihlerinde Steigenberger İstanbul Maslak Otel’de düzenleyeceği zirveye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, NATO üst düzey yetkilileri ile finans sektöründen üst düzey yetkililer katılacak.

        'SİBER SAVUNMA NASIL YAPILIR?'

        Bilişim uzmanı Musa Savaş, siber konusunun yüzde 30’unu saldırıların oluşturduğunu, yüzde 70’nin ise savunmaya ayrıldığını söyledi. Savaş, bu zirvede siber savunmanın nasıl yapılacağını konuşacaklarının altını çizdi ve zirveden çıkacak sonuçların yasalaşmasını önereceklerini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ