Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Meclis'te dokunulmazlık için birinci tur görüşmeleri 17 Mayıs'ta

        GAZETE HABERTÜRK - ANKARA

        AK Parti’de yeni genel başkan ve Başbakan’ın kim olacağı, MHP’de ise Yargıtay’ın olağanüstü kurultayla ilgili vereceği karar beklenirken, Meclis’te de kritik bir oylama gerçekleştirilecek.

        Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylaması yarın, ikinci tur ise 20 Mayıs’ta yapılacak.

        Anayasa değişikliği tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü; üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün oluyor.

        Birinci görüşmede gerekli çoğunluğu alamayan bir madde, ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olacak.

        Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları Meclis’e geri gönderebiliyor. Meclis geri gönderilen kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kanunu halk oyuna sunabiliyor.

        Kabul oyları 330’dan fazla, 367’den az olursa, Anayasa değişikliğinin gerçekleşebilmesi için halk oyuna sunulması gerekecek. Oylar 367 ve üzerinde olursa, değişiklik doğrudan TBMM’de gerçekleşecek ve mevcut fezlekelerle ilgili vekillerinin dokunulmazlığı kalkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ