Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Meclis’te “dokunulmazlıkların kaldırılması” ilişkin ilk tur oylaması bugün

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        TBMM Genel Kurulu’nda “dokunulmazlıkların kaldırılması” mesaisinin bugün başlaması planlanıyor. AK Parti, Anayasa değişikliği teklifinin öncelikli olarak görüşülmesi yönünde bugün grup önerisi sunacak.

        Teklif, TBMM Anayasa Komisyonu’nda sert kavgalara yol açmıştı. Anayasa’ya, TBMM’de fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dair geçici madde eklenmesini öngören teklifin görüşülmesine dün başlanması planlanmıştı.

        Ancak perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda toplantı yeter sayısı sağlanamayınca, AK Parti Grubu “16 Mayıs’ta başlasın” önerisini sunamadı. AK Parti, bugün TBMM Genel Kurulu’na “Dokunulmazlık öncelikli olarak görüşülsün” önerisini sunacak.

        Dokunulmazlık teklifi, Anayasa değişikliği gerektirdiğinden, iki turlu oylanacak. AK Parti önerisinin kabul edilmesi halinde, ilk tur oylama bugün, ikinci tur ise cuma günü gerçekleşecek. Meclis’e intikal eden dokunulmazlık tezkeresi sayısı 667.

        Hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı ise 138. 138 milletvekilinden 27’si AK Partili, 51’i CHP’li, 50’si HDP’li, 9’u MHP’li ve 1’i bağımsız.

        ‘330 ALTI DA OLSA İKİNCİ TUR YAPILIR’

        AK Parti’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan başlayarak tüm milletvekillerinin genel kurulda hazır bulunması kararlaştırıldı, izinler ve programlar iptal edildi. Partisinden fire beklemeyen AK Parti, en kötü senaryoya da hazır. Grup Başkanvekili Bülent Turan, “birinci turda kabul için gerekli 330’un altında oy çıksa da ikinci tur oylamanın yapılacağını” açıkladı. Turan, CHP’nin kamp programının da süreci etkilemeyeceğini söyledi.

        ‘DEMOKRASİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM’

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Halkımızdan, dokunulmazlıklara ilişkin oylama sonucu ne olursa olsun demokrasi mücadelesine HDP etrafında devam edilmesiyle ilgili güçlü bir mesaj aldık” dedi. HDP olarak 10 ilde 100’e yakın toplantı yaptıklarını aktaran Baluken, “Halkımızın ‘İrademe dokunma’ mesajını büyük bir memnuniyetle Türkiye kamuoyuna ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

        ‘AK PARTI VERDIĞI SÖZÜ TUTMALI’

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, dokunulmazlıkta ikinci turun CHP’nin cuma günü başlayacak Antalya kampına denk geldiğini anımsatarak, ertelenmesini istedi. Gök, kamp tarihini 1 ay önce, AK Parti yöneticilerinin “20 Mayıs’ta çalışma olmayacağı” sözü üzerine belirlediklerini vurgulayarak, “Meclis’te artık en kolay bir anlaşma dahi saatlerce görüşülmeden çıkmaz. Faturasını ağır ödetiriz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ