Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İlk insani zirveye Türkiye ev sahipliği yapacak

        Bahar BAKIR/ANKARA

        Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarihinde ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

        Türkiye’nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3’üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör” ülkesi olması nedeniyle zirvenin İstanbul’da gerçekleşmesine karar verildi.

        Zirve, 23-24 Mayıs’ta İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. 6 bin kişinin katılması beklenen zirveye, 125 ülkeden 50 devlet ve hükümet başkanı gelecek.

        Sadece basın ve medya kuruluşlarından 500’ün üzerinde katılım olacak. Habertürk’ün edindiği bilgiye göre, zirveye Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker’in yanı sıra Lüksemburg, Hollanda gibi birçok AB ülkesi de başbakan düzeyinde katılacak.

        Zirveye ABD’den ise Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın gelmesi bekleniyor. Türkiye ile AB arasında vize serbestisi konusunda ciddi bir gerilim yaşanırken, Merkel’in zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi de planlanıyor.

        DOĞU-BATI DİVANI ORKESTRASI

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde başlayacak zirvede, liderler 7 ayrı konuda üst düzey yuvarlak masa toplantısına katılacak. Erdoğan, 23 Mayıs’ta liderlere gala yemeği verecek.

        Yemek öncesinde dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim ile Filistinli düşünür Edward Said tarafından Ortadoğu’ya barış getirmek üzere toplumlararası anlayışı geliştirmek amacıyla kurulan Doğu-Batı Divanı Orkestrası sahne alacak.

        O’BRIEN: İSTANBUL DÜNYA TARİHİNİ TEMSİL EDİYOR

        BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, video konferansla yaptığı bilgilendirmede, İstanbul’un ev sahipliğiyle ilgili olarak, “İstanbul sadece bir şehir değil. İstanbul, Doğu ve Batı’nın, Kuzey ve Güney’in buluştuğu, dünya tarihini temsil eden bir yer. Bir buluşma noktası olarak, taşıdığı sembolik anlam nedeniyle seçildi. İstanbul’a giderek, dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülkeye gidiyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ