Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yandex, İstanbul'un darboğaz noktalarını belirledi

        NAGİHAN ALAN - GAZETE HABERTÜRK

        Kentin yoğun trafiğinde sürücülerin yolda uzun süre kalmasına neden olan darboğaz noktaları Yandex tarafından belirlendi. Araştırmaya göre 40 dk ile en fazla Altunizade Kavşağı’nda bekliyoruz. Barbaros Bulvarı Zincirlikuyu Yönü’nde ise hızımız 4 km/saate kadar düşüyor. Uzmanlar ise “Boğazı doldurun, yol yapın yine de bitmez bu çile” diyor...

        Yandex, İstanbul’un yoğun trafiğinde sürücülerin yolda uzun süre kalmasına neden olan darboğaz noktaları belirledi. Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Altunizade, Kennedy Caddesi, Eminönü, Zeytinburnu, Kavacık, Şirinevler, Zincirlikuyu, Şile Otoyolu gibi yerlerin öne çıktığı araştırmada trafikte geçirilen süre, sıkışıklık uzunluğu ve ortalama hız açısından İstanbul’da sürücüleri çileden çıkaran noktalar sıralandı.

        Araştırmaya göre sabah saatlerinde 40 dk ile en fazla Altunizade Kavşağı’nda, akşam saatlerinde ise 36 dk ile Kennedy Caddesi Sahil yolu Bölgesi Batı Yönü’nde bekliyoruz. Barbaros Bulvarı Zincirlikuyu Yönü’nde ise hızımız 4 km /saate kadar düşüyor .

        Peki bizi çileden çıkaran bu noktalar için uzmanlar ne diyor? Bu sayfalarda hemen hemen her gün değindiğimiz bu trafik çilesi bitmeyecek mi? İşte o görüşler...

        “ARAÇLARI HARARETTEN ÇÖPE ATACAĞIZ”

        Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz:

        İstanbul hafriyat kamyonu çöplüğü gibi. Beton mikserleri, kamyonlar, demirler... Ana yolları bırakın kurtuluş için direksiyonu kırdığımız o ara yollar bile artık çare değil. Yol çalışmaları çok fazla. Beş şeritlik yol tek şeride düşüyor.

        Şeritleri kim planlıyorsa ya da kapatıyorsa bu plansızlığın bedelini ödüyoruz. Yeni güzergâh belirlerken plansız çalışmalar yapılıyor. Merter’deki ulaşım koordinasyonda oturup Pendik’teki trafiği çözemezsiniz. Öyle zamanlar oluyor ki bu araştırmadaki gibi 40’dk dan fazla bekliyoruz ve artık araçlarımızı hararetten çöpe atacağız.

        İnsanlara “Arabanla çıkma toplu taşıma kullan” desen toplu ulaşımın cazip yanı yok. Servisler de kriz. Artık şu servislere denizi kullanma zorunluluğu getirilsin.

        “DENİZ ULAŞIMI VARKEN HÂLÂ KARADA DEBELENİYORUZ”

        Yeminli Fahri Trafik Müfettişi Selçuk Dedeoğlu:

        Alışveriş merkezlerinin yanlış yerlere yapılması ve ulaşım altyapısının yetersiz olması işte böyle sonuçlar doğuruyor. İşyeri sahipleri ana arter tercih ediyor, AVM’ler otopark konusunda yeterli planlama yapmıyor, bu da bağlantı yollarını da kilitliyor. Ana arterlere giriş çıkışta döner kavşaklarda trafik yoğunluğu 5 katı artıyor. Bu noktalarda trafik çözülmez artık.

        Alternatif yollar da bu nüfusla yetersiz. Yan yol yapmanız trafiği rahatlatmaz, çünkü anayola bağlanınca 2 şeridi birden kapatan araçlar oluyor. Yan yoldaki trafik anayolun 3 şeridini felç ediyor. Yani bence karayolunu unutsak iyi olur. Deniz ulaşımı tek çare.

        Eskiden Pendik’ten Karaköy’e vapur kalkardı. Trafiğe girmeden giderdik. Tuzla’dan vapur kalkardı. Avrupa sorunu denizden çözdü. Biz hâlâ karada debeleniyoruz.

        Alışveriş merkezlerinin yanlış yerlere yapılması ve ulaşım altyapısının yetersiz olması işte böyle sonuçlar doğuruyor. İşyeri sahipleri ana arter tercih ediyor, AVM’ler otopark konusunda yeterli planlama yapmıyor, bu da bağlantı yollarını da kilitliyor.

        Ana arterlere giriş çıkışta döner kavşaklarda trafik yoğunluğu 5 katı artıyor. Bu noktalarda trafik çözülmez artık. Alternatif yollar da bu nüfusla yetersiz. Yan yol yapmanız trafiği rahatlatmaz, çünkü anayola bağlanınca 2 şeridi birden kapatan araçlar oluyor. Yan yoldaki trafik anayolun 3 şeridini felç ediyor.

        Yani bence karayolunu unutsak iyi olur. Deniz ulaşımı tek çare. Eskiden Pendik’ten Karaköy’e vapur kalkardı. Trafiğe girmeden giderdik. Tuzla’dan vapur kalkardı. Avrupa sorunu denizden çözdü. Biz hâlâ karada debeleniyoruz.

        “TRAĞIFI BU HALE GETIRENNEDENLERI ÇÖZÜN”

        Trafik Psikoloğu Prof. Dr. Yeşim Yasak:

        Geçenlerde ne yapabiliriz diye TÜBİTAK ile panel yaptık. İstanbul’un trafiği gerçekten içinden çıkılmaz halde. Bu durumu bir sorun görerek çözemezsiniz, bu bir sonuç. Sonuca götüren yolları tıkayacaksınız ya da çözeceksiniz. Trafikteki araçlara trafik yoğunluğu ücreti keseceksiniz.

        Şehir dışı plakalara belki. Şu durumla boğazı doldurun, yol yapın yine de bitmez bu çile. Herkes çırpınıyor, çözüm üretmeye çalışıyor ama nedenleri ortadan kaldırmadan istediğiniz kadar yol, köprü yapın yine de bitmez. Araç sayısı zirve yaptı. Nüfus desen aldı başını gidiyor.

        Taşı toprağı altın şehir yok olma yolunda. Daha fazla yaşanmaz hale gelmeden politikalar üretmek gerek. Göç konusunda özellikle. Artık ortalama bir ülkeden büyük bir şehir haline gelmeye başladıysa bu kent, yaşanılan durum trafik sorununu geçiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ