Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Partili Bülent Turan: HDP sözüm ona vicdanlara oynadı

        AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP'nin dün TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerde, "masaların üzerinde gezen, yumruk atan tavrını komisyonda bıraktığını" belirterek, "Biz sadece bir haftalık light HDP değil; terör faaliyetlerine destek olan, aracında silah taşıyan parti görüyoruz." dedi.

        Turan, Meclis'te gazetecilerle sohbet toplantısında, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulundaki 1. tur görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Turan, onlarca CHP'li milletvekilinin teklife "hayır" oyu vereceklerine dair sosyal medyada yaptıkları paylaşımlara rağmen, tek bir CHP'li milletvekilinin bile, "(evet) diyeceğiz, HDP'nin karşısında duracağız, şehit annelerinin, gazilerinin yanında duracağız" demediğini savundu.

        Turan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun teklife "evet" diyeceğini açıkladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

        "Biz de söz namustur, senettir ama dün bu sözde durulmadı. Bir insana neden 'hayır' dedin, neden 'evet' dedin diye sorulmaz ama neden 'evet diyeceğini açıkladığın halde 'hayır' dedin diye sorulur. Zaten dünkü tablo, CHP'nin 14 yıldan beri oyunu artıramamasının en büyük nedenlerinden biriydi. Dün Mecliste, yine bir merdivene tersten binme, tersten yürüme tarzı örnek yaşandı. Kendisi geç geldi, pullar toplandıktan sonra CHP'lilerin de MHP'lilerin de AK Parti'lilerin de gördüğü bir ortamda oyunu kullandı. İçeride pulları unutup, herkesin gözü önünde hayır oyu verdiğini gösterdi."

        Bülent Turan, referandumun anayasa ve İçtüzük'ten kaynaklı olduğunu belirterek, "Biz isteriz ki Meclis bu konuda kendine yakışan bir sınav versin, özellikle CHP kendine yakışan bir sınav versin ve bu iş referanduma kalmadan Meclisin kendi kararı ile çözülsün. Ancak referandum aralığında kalan bir sonuç olursa - biz şimdiye kadar bir çok konumuzu halkımıza danışarak çözdük, milletimizle bu konuda gönül bağımız var, derdimizi paylaşacağımız yer olarak milletimizi görüyoruz - bu konuda da milletimize gideriz ve deriz ki 'biz dokunulmazlıkların kaldırılmasını istedik ancak gördüğünüz gibi CHP ile HDP farklı karar aldılar.' Ancak bu konudaki genel karar ve yetki, kongreden sonra yeni Başbakanımızın ve yönetimimizin olacaktır." dedi.

        "ŞU AN GÜNDEMİMİZDE BÖYLE BİR ÇALIŞMA YOK"

        "Bu konudaki düzenleme, partili Cumhurbaşkanlığına ilişkin düzenlemeyle birlikte referanduma gidebilir mi?" sorusuna Turan, "Her türlü makul teklif ve talep, usul ekonomisi açısından tabii ki değerlendirilebilir. Ancak şu an bizim gündemimizde böyle bir çalışma yok." yanıtını verdi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Turan, kendilerinin önerdiği sistemin başkanlık sistemi olduğunu vurgulayarak, "Fakat başkanlık olmuyorsa da Meclis'te yeterli sayıyı bulamıyorsak da başkanlık konusunda, şu anki bir anlamda fiili durumu resmi hale getirecek, kamuoyunu, siyaseti daha da rahatlatacak bir sistem varsa, bunu yeni dönemde yeni başbakanımızın, hükümetimizin değerlendireceğini, Meclis kapanmadan bu konuda adım atılacaksa da atılması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

        Olası bir referandumun ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Turan, "CHP'nin bizi şaşırtıp, referanduma bu işi bırakmadan çözülmesini ümit ediyorum. Bundan sonraki sürecin nasıl olacağı CHP'nin ve Meclis'in kanaatini bağlı olacaktır." diye konuştu.

        "DÜN SÜRPRİZİ GÖRDÜK"

        Bülent Turan, "CHP'den sürpriz bekliyor musunuz?" sorusuna, "Dün sürprizi gördük." karşılığını verdi. Dünden beri kendisini Çanakkale'den arayan bir çok CHP'li yöneticinin, bu işi kabul etmediklerini söylediğini ifade eden Turan, özellikle ulusalcı, batı seçmenin, CHP'nin HDP ile beraber olmasını kabul edemediğini gördüğünü bildirdi.

        "Umut ediyorum kendi aralarında tartışırlar ve ayağı yeri basan sağlam bir karar verirler. Cuma günü onlar için turnusol kağıdı olacak, tarihlerinde onlarca yanlış ve kötü hatıra var, bir kötü hatıra daha olmasın istiyoruz." diyen Turan, dün Genel Kurulda, HDP'den çok CHP'nin teklifi engellemeye çalıştığını iddia etti.

        AK Parti Grup Başkanvekili Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "HDP, masaların üzerinde gezen, yumruk atan, adeta Kandil'miş gibi davranan o tavrını komisyonda bıraktı, CHP'nin yanında olması gerektiğinin altını çizerek, öyle bir psikolojik hava yarattı. Daha sakin ve suhuletle meseleye yaklaşıp, sözüm ona vicdanlara oynadı. CHP'yi tahrik etmemek için bunu yaptı, CHP de bu oyuna geldi. Biz sadece bir haftalık light HDP değil, terör faaliyetlerine destek olan, canlı bombanın evine giden, aracında silah taşıyan, halkı sokağa çağıran, komisyonlarda masa üzerlerinde savaşan bir parti görüyoruz. Bir hafta CHP'yi kafalamak ve psikolojik havayı değiştirmek için daha sağduyulu davranmasını bir rolden, tiyatrodan ibaret görüyoruz."

        Turan, "Bu tiyatro cuma günü de oynanır mı?" sorusuna, "Oynanır. HDP, CHP'nin sözünde duracağını bilseydi, bence Anayasa Komisyonundan farklı bir tavır sergilemezdi. Ama CHP'nin hayır deme ihtimalini görünce rahatladılar ve onları da tahrik etmemek için çok sakin bir Genel Kurul olmasını istediler." cevabını verdi.

        Bülent Turan, şehitler ve gazilerin yanında oldukları için teklife evet dediklerini belirterek, "Nasıl çukur kazdıklarını, sokağa çağırıp insan öldürdüklerini, kimin zalim kimin mazlum olduğunu biliyoruz. Biz mazlumun yanında olduğumuz için evet oyu veriyoruz zaten." ifadesini kullandı.

        "CUMA GÜNÜ MECLİS BAŞKANI YÖNETECEK"

        Bülent Turan, dünkü oylamada tavırlarını ortaya koyduklarına dikkati çekerek, "Cuma günü çok daha iyi sonuç olacağını düşünüyorum. CHP'nin, belki HDP'nin de içerisinde bu konuda makul davranan insanların da 'evet' diyeceğini düşünüyorum. HDP'nin tavrından rahatsız olan bayağı HDP'li var. Dünkü oylamada şehit cenazesine giden arkadaşımız vardı, cuma günü o arkadaşımız da gelecek. Çok fazla vekilimiz ilk defa anayasa değişikliğinde oy kullandılar, yeşil beyaz karışıklığı olduğunu, pulların düştüğünü gördük. Biz tüm tedbirlerimizi aldık. Cuma günü Meclis Başkanımızın yönetmesini talep ettik. 'Bir oy bir oydur' diyerek başkanvekilimizin de oyunu almak istiyoruz. Cuma günü Meclisi, başkanımız yönetecek." diye konuştu.

        Turan, yeni başbakanın kim olacağı konusunda partinin istişare mekanizmalarının bir haftadan beri işlediğine değinerek, şunları kaydetti:

        "Kurucu genel başkanımızla da mutlaka istişare edilecektir ve MKYK yarın bu açıklamayı yapacaktır, biz olağanüstü bir sürpriz beklemiyoruz. Şahıslardan çok ideallerin önde olması gerektiğini düşünüyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ