Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Semih Yalçın: Dokunulmazlıkların kaldırılmasında sıfır fire vereceğz

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda partisinin söyleminde bir değişiklik olmadığını ve ikinci tur görüşmelerde de aynı yönde oy kullanacaklarını belirtti.

        Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz dokunulmazlıklar konusunda programımıza ne yazdıysak 7 Haziran ya da 1 Kasım öncesi vatandaşa bu konuda neyi ifade edip söz verdiysek aynı noktadayız. Görüş ve düşüncelerimizde herhangi bir değişiklik yok, yasama ve denetleme yetkisinin dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılması şeklindedir" dedi.

        Bu konuda grup kararı alınmamış olmasına rağmen tutarlı bir duruş sergilediklerini vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:

        "Yaptığımız açıklamalara ve parti programımıza sadık kaldık ve bu oylamalar sırasında dikkat edilirse 40 kişilik grubumuzun hepsi katıldı, fire vermeksizin ‘evet’ oyu verdi. Bir grup kararı almadık, niye bu kadar birlikte hareket ettik? Çünkü bu arkadaşlarımızın tümü parti programını bilen insanlar. Zaten aynı sözleri sahada seçim sürecinde halkımıza vermiş insanlar. Dolayısıyla orada herkes sözünü yerine getirdi.

        Sonuç, belirli bazı siyasi partiler için vahim bir sonuç, neden; CHP kamuoyuna açıklama yapıyor, CHP lideri Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Evet’ oyu vereceğiz diyor, neredeyse komple ‘hayır’ oyu çıkıyor. AKP’den verilen firelerin de cüzi olduğunu görebiliyoruz ya da anlayabiliyoruz. Dolayısıyla ortaya HDP’nin önderliğini yaptığı bir sol blok çıkıyor. CHP, HDP’lileşmiş veya CHP, HDP’nin kuyruğuna takıldı, arka bahçesi değil de ön bahçesi oldu ve birlikte hareket etmek suretiyle 367’nin çıkmamasını sağladılar, bunu başardılar. Referandum aralığında görülüyor."

        Yalçın, cuma günü yapılacak oylamada nasıl bir sonucun çıkacağını öngöremediklerini belirterek, "Burada tedbir alması gereken siyasi partilerden birisi de iktidar partisiydi. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu durum karşısında zor bir duruma düşecek, bu sonucun hesabını vereceklerden birisi de O’dur. Çünkü neticede HDP’yi başarılı kılmışlardır bu sonuçla birlikte ama bunun hesabını verecek olan, yani siyaseten bu sonuca katlanması gereken veya açıklama yapması gereken kişi Sayın Kılıçdaroğlu’dur.

        Cuma günü iktidar partisi gayret sarf edip bazı milletvekillerini ikna etmek yoluyla 367’nin geçmesini sağlar mı bilmem, bunu bugünden kestirmek zor, ihtimallerden biri budur, bunun dışındaki ihtimal referanduma kalacağı şeklindedir. MHP, dokunulmazlıkların kaldırılması yönüne sıfır fire verdi, yine sıfır fire verecek." ifadesini kullandı.

        DOKUNULMAZLIK OYLAMASI

        TBMM Genel Kurulunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin birinci turu tamamlandı. Görüşmelerin ardından yapılan 3 gizli oylamada teklifin maddelerine geçilmesi 348, 1. maddesi 350, 2. maddesi ise 357 oyla kabul edildi. Teklif, kabul edilmesi için gerekli beşte üç çoğunluk olan 330'u aşarken, 330-366 olan referandum aralığında oy aldı.

        Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının yolunu açacak olan anayasa değişikliği için 20 Mayıs Cuma günü yapılacak ikinci tura belirleyici olacak.

        Genel Kurul cuma günü saat 10.00'da toplanacak ve oylamaların bitimine kadar çalışmalarını sürdürecek. Bu turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde konuşma yapılmayacak, ancak varsa maddeler üzerinde değişiklik önergeleri ele alınacak.

        Genel Kurulda, ikinci turda da 3 gizli oylama yapılacak. 1. ve 2. maddelerin ardından teklifin tümü oylanacak. Teklif, referandum aralığının alt sınırı olan 330'dan az oy alırsa düşecek.

        330-366 aralığında oy çıkması halinde değişiklik teklifinin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülmesi zorunlu. Teklifin 367 ve üzerinde "kabul" oyu alması durumunda Cumhurbaşkanı'nın önünde, değişikliği halk oyuna sunma, doğrudan onaylama veya anayasaya aykırı bularak Meclise iade etme seçenekleri bulunuyor.

        Anayasa değişikliği teklifi, hakkında dosya bulunan milletvekillerini ilgilendiriyor. Mecliste halen 138 milletvekili hakkında 667 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Ancak, teklif yasalaşıncaya kadar sayı değişebilir.

        Dosyası bulunan 138 milletvekilinin 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ