Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP’de kongre muamması

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        MHP’de olağanüstü kongre süreci için gözlerin çevrildiği Yargıtay’dan bu hafta da bir karar çıkmadı ancak süreçle ilgili bir kongre delegesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuru heyecan yarattı. Delege, MHP’nin kongre süreciyle ilgili Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin karar veremeyeceğini, bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yetkili olduğunu belirterek dosyanın AYM’ye taşınmasını istedi. Başvuruda, “Parti tüzüğünün 63/3. maddesinde yer alan takdir yetkisinin Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olup olmadığı denetlensin, şayet bu madde hükmü kanuna aykırıysa söz konusu madde AYM denetiminden geçirilmek üzere yasal süreç başlatılsın” denildi.

        Başsavcılık talep üzerine, kurultay süreci ile ilgili kesin kararı vermesi beklenen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nden MHP dosyasını istedi. Başsavcılık, dosyayı inceledikten sonra MHP Parti Tüzüğü’nün Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğu kaanatine varırsa ihtar verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne gidebilecek. AYM talebi kabul ederse aykırılığın giderilmesi için MHP’ye ihtar verilmesi gündeme gelecek. Tüm bu süreçlerin MHP’de kurultay sürecini uzatabileceği, daha önce kararını mayıs ayı içerisinde vereceğini açıklayan 18. Hukuk Dairesi’nin de AYM’nin kararını bekleyebileceği kaydediliyor.

        BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

        1 Kasım seçiminde oy oranı yüzde 12’nin altına inen, milletvekili sayısı da 80’den 40’a düşen MHP’de, bin 232 delegeden 531’i olağanüstü kongre talebini genel merkeze iletti.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise kongrenin 18 Mart 2018’de yapılacağını söyledi.

        Muhaliflerin avukatları “çağrı heyeti” oluşturularak partinin olağanüstü kongreye götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme kongrenin toplanması yönünde karar aldı, 3 milletvekiline de çağrı heyeti sıfatıyla yetki verdi. Heyet üyeleri kongrenin 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacağını açıkladı, MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı. Daha sonra Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararıyla Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbiren durduruldu, konu Yargıtay’a taşındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ