Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili imza kampanyası başlattı

        HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesine ilişkin, "Biz bu aykırı düzenlemenin Anayasa Mahkemesine taşınmasına ilişkin imza kampanyamızı başlattık." dedi.

        Demirel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 7 Haziran seçimlerinin ardından yaşanan sürecin "darbe süreci" olduğunu ileri sürdü. "Darbe konseptinin bir ayağı da parlamentoda uygulandı." iddiasında bulunan Demirel, meselenin sadece dokunulmazlık olmadığını, HDP'nin siyaset dışına itilmesini sağlayacak bir sürecin yaşandığını bildirdi.

        Çağlar Demirel, şöyle devam etti:

        "CHP'nin de katkısıyla dokunulmazlıkların kaldırılması adı altında yasal ve anayasal hakların ihlal edildiği, hukuka aykırı bir işlem gerçekleştirildi. Biz bu aykırı düzenlemenin Anayasa Mahkemesine taşınmasına ilişkin imza kampanyamızı başlattık. Sayımızın yetmediğini biliyoruz. İmzaların tamamlanması için vicdanlara sesleniyoruz. Tarih önünde başının eğik olmasını istemeyen bütün milletvekillerine destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz."

        Demirel, Anayasa Mahkemesi için imzaların tamamlanması durumunda bu hafta içinde mahkemeye başvuruyu hedeflediklerini belirtti.

        AK Parti'nin dün gerçekleşen kongresine değinen Demirel, "Darbenin bir parçası da kendilerine gerçekleştirildi. Saraya biat eden anlayış açığa çıktı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Cumhurbaşkanı'nın mesajını okumasında, teamüllere uymayan bir sürecin nasıl alt üst edildiğini görmek gerekiyor." ifadesini kullandı.

        Bir gazetecenin, "Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye destek veren milletvekillerini atmakla tehdit ettiği yönünde haberler var. Nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Demirel, bunun bir iddia olduğunu belirterek, "Biz CHP'de vicdanlı milletvekilleri olduğunu biliyoruz. Bizce onların yeri artık CHP olmamalıdır. Bu darbeye ve başkanlık sistemine ortak olmamalılar." yanıtını verdi.

        Birleşik Devrimci Parti iddianamesinde HDP'nin "PKK'nın legal yapılanması" olarak yer aldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Demirel, HDP'nin farklı kesimleri bir arada barındıran bir parti olduğunu ve demokrasi için Türkiye'de tek alternatif olduğunu ileri sürdü. Demirel, HDP'nin birçok partinin içinde yer aldığı bir ittifak olduğunu bildirdi.

        Demirel, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de bireysel başvuruları da bu hafta içerisinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ