Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Sekreteri ile basın toplantısı düzenledi

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'nde BM Genel Sekreteri ile ortak basın toplantısı düzenledi. AB'den mülteciler için gelecek olan yardımı değerlendiren Erdoğan,"Türkiye lütuf beklemiyor" dedi. Vize serbesi konusunda ikircikli tavrı eleştiren Cuhurbaşkanı Erdoğan "30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsa Parlamentodan geri kabul konusunda bir karar çıkmaz. Bize kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye" ifadelerini kullandı.

        İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        İnsanoğlunun gelecekteki sorunlarını ilgilendiren konular hakkında 2 gün boyunca konuştuk. Bu zirve geçmişte yapılan konuşulup dağılan sayısız toplantılardan biri olursa gerçekten üzülürüm. Zirve sonuçlarını takip etmeyi, uygulamayı insanlığa karşı bir görev olarak kabul ediyoruz.

        Türkiye olarak insani kalkınma alanında da çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Balkanlardan Ortadoğu'ya kadar gerçekleştirdiğimiz yardım kampanyaları insanlığa karşı bir görevimizdir.

        ZİRVE DEVAMLI MI OLACAK?

        Bu zirve BM tarafından düzenlenilen bir toplantı. Türkiye dünyadaki donör ülkeler arasından şu anda ilk 3'te yer alıyor. Biz bu sürece aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

        Geçen ay 3 Afrika ülkesini dolaştım. Yine gideceğim. Bu ziyaretlerim sadece turistik değil. Orada neler yapacağımızı tespit etmek için gidiyorum. Elimizdeki imkanlar en az gelişmiş ülkeleri de tutup kaldırmamızı gerektiriyor.

        SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

        Savaş durmadan insani yardımların yine faydası var. Kendimizden örnek verdim. Sadece bizim faturalı yardımlarımız 10 milyar doları aştı. Sadece İstanbul'da 500 bin kişi var. Şu anda BM buralarda güvenliği temin eder. Yeter ki biz buradaki terör örgütlerinden çekinmeyelim. Tüm örgütlerin üzerine gidelim. Biz teröristler kadar cesur değilsek insalığın bağımsızlık mücadelesini veremeyiz.

        AB'DEN GELECEK OLAN 3 MİLYAR EURO

        Şu ana kadar yapılanlara baktığımızda bu desteklerin söz verildiği gibi yürümediğini görüyoruz. Temmuz ayına kadar 1 milyar EURO'nu geleceği bilgisini arkadaşlarım bana verdi Bu destek bu kamptakilere verilen destektir. Türkiye lütuf beklemiyor. Bunu açık açık söyledim. "Türkiye kriterlerini yerine getirecek." Ne getirecek Türkiye? Türkiye'ye karşı hala kriter koyuyorsanız kusura bakmayın ondan sonra siz düşünün deriz. Vize konusunde ben soruyorum. Latin Amerika ülkelerine bizden istenen şartlar isteniyor mu? İstenmiyor. Türkiye'den bu tür şeyleri neden istiyorsunuz. Buralarda soru işareti var. Bunları benim milletim biliyor. 30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsan Parlamentodan geri kabul konusunda bir karar çıkmaz. Bize kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye.

        65. HÜKÜMET KURULDU

        Siyasette azmi olan boşta kalmaz. Hizmet için kendilerine bir görev düşer. Önümüze bir liste getirdiler, üzerinde çalışmamı yaptım. Yarın ilk Bakanlar Kurulu toplantısını birlikte yapacağız. Yeni kabineye başarılar diliyorum.

        KAPANIŞ KONUŞMASINI YAPTI

        Erdoğan, BM tarafından düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin kapanış programında yaptığı konuşmada, geride bırakılan 2 günlük süre zarfında çok verimli istişareler gerçekleştirdiklerini, önemli kararlar aldıklarını söyledi.

        Zirvede, insani alanda karşı karşıya olunan zorlukları, sınamaları ve bunlara nasıl çözümler bulunabileceğini hep birlikte masaya yatırdıklarını belirten Erdoğan, bu zirve için yola çıktıklarında insani sorunların çözümünde, insanı ve insan onurunu merkeze alan bir yaklaşımla hareket edilmesi gerektiğini vurguladıklarını hatırlattı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanların haysiyetini korumanın, güvenliklerini sağlamanın, geleceğe umutla bakmalarını temin etmenin müşterek gayeleri ve ahlaki sorumluluğu olduğunu dile getirdiklerini aktardı.

        Zirve boyunca pek çok katılımcı ülke ve kuruluşun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un sunduğu insani gündem çerçevesinde somut taahhütlerde bulunduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Dünyanın farklı yerlerinde, hatta kimi zaman aynı yerlerde, insanların çok farklı güvenlik ve hayat standardına sahip olduğunu biliyoruz. Bir tarafta lüks, israf ve şatafat hakimken, onun hemen yanı başında milyonlarca insanın sefalet, yoksulluk ve açlık içinde hayata tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Bu, adil dünya değildir. Karşımızdaki bu keskin farklılığa uluslararası toplumun hiçbir ferdinin, hiçbir vicdan sahibi ülkesinin kayıtsız kalmaması gerekir. Dünya İnsani Zirvesi'nin bu konuda temel bir zihniyet değişiminin miladı olmasını diliyorum. Bu zirve, ancak Afrikalı, Asyalı, Suriyeli, Iraklı çocuklar başta olmak üzere dünyadaki tüm mazlumların hayatlarında yeni bir dönemi başlatırsa amacına ulaşmış sayılır. Ümit ederiz bu tarihi zirve adına ve önemine yaraşır bir şekilde daha huzurlu, adil ve barış dolu bir dünyanın kapılarını aralar. Zirvenin neticelerini umutla bekleyenlere, kalplerimizi ve zihinlerimizi onlara kapatmadığımızı, bilakis kendilerini her zamankinden daha sıkı şekilde kucakladığımızı göstermek zorundayız."

        "SÜRATLE HAREKETE GEÇMELİYİZ"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel düzeyde karşı karşıya kalınan sorunun büyüklüğünün ortaya konulmasının ve çözüm yolları üzerinde durulmasının önemli olsa da tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Akan gözyaşları, yaralı yürekler, kanayan vicdanlar, kelimelerle, kuru sözlerle, arkası gelmeyen taahhütlerle değil, ancak güçlü eylemlerle teskin edilebilir. Bunun için siyasi, ahlaki ve mali sorumluluklarımızı küresel olarak paylaşmalı ve süratle harekete geçmeliyiz. Dünya ülkeleri, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere, veriler sözler yerine gelmedikçe bu insani ve vicdani görevimizi yapmış sayılmayız. Bunu da ortaya koymak durumundayız. Boşa geçirdiğimiz her dakika, her gün yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine, binlercesinin yeni acılar çekmesine neden oluyor. Uluslararası toplumun, sorumluluk ve ilke sahibi ülkeleri olarak bu zirvede ortaya konulan iradenin fiiliyata geçirilmesinin takipçisi olmamız gerektiğini özellikle vurgulamak isterim."

        Türkiye'nin bugüne kadar tüm imkanlarını seferber ederek, insanlık adına bu noktada çok önemli rol üstlendiğini belirten Erdoğan, "İnşallah bundan sonra da üzerimize düşenlerini yerine getirmeye devam edeceğiz." dedi.

        Erdoğan, zirvenin gerçekleştirilmesi için sergilediği çaba sebebiyle BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a ve katılımcılara, krizlerden etkilenen milyonlarca kişi adına teşekkür etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi toplantıya devleti ve milleti adına ev sahipliği yapmaktan ve tarihi anı paylaşmaktan memnuniyet ve onur duyduğunu sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ