Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel'e hapis cezası

        Geçen yıl 21 Haziran günü Kars Ani Antik Kenti'nde dünyaca ünlü Ermenistanlı piyanist Tigran Hamasyan ve Erivan Devlet Oda Korosu'nun verdiği konserin ardından Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel bir basın açıklaması yaptı. Adıgüzel, "Geçtiğimiz günlerde Ani Ören yerinde papaz kıyafetiyle ne idüğü belirsiz insan müsveddeleri tarafından verilen konseri esefle, şiddetle ve nefretle kınıyorum. Yaptıkları bu hareketle ne amaçlanmak isteniyor? Bunların içerideki destekçileri kimlerdir? Hangi satılmış basın mensupları bunlar ile ortaklaşa hareket ediyor. Herkes haddini bilecek ve bu saatten sonra ayağını denk alacaktır.

        İçeriden ve dışarıdan satılmış hain beyinler tarafından sabrımız zorlanmak mı isteniyor? Yoksa bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım? Onların kutsal saydığı bir yerde konser verebilir miyiz ya da mehteran takımını yürütebilir miyiz? Bizler bunları belki şimdilik yapmıyoruz, ama bu yapmayacağımız anlamına da gelmesin ve bunların hepsini not ettik" dedi.

        Adıgüzel'in bu açıklamasının ardından HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, konuşmanın nefret söylemi içerdiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Tolga Adıgüzel hakkında Kars 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dün görülen davanın karar duruşmasında Adıgüzel 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak' suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Adıgüzel'e verilen ceza, suçu basın ve yayın yoluyla işlemesi nedeniyle 7 ay 15 güne çıkarıldı. Tolga Adıgüzel'a ayrıca 'hakaret' suçundan da 11 bin 240 TL adli para cezası verildi. Adıgüzel'in başka bir mahkumiyeti bulunmadığından hükümlerin açıklanması geri bırakıldı.

        Karar sonrası bir açıklama yapan Tolga Adıgüzel şunları söyledi:

        "İlk mahkememiz geçtiğimiz 2015 yılının Aralık ayında oldu. Hakimimizin karşısına çıktık ve açıklamamızın sonuna kadar arkasında olduğumuzu beyan ettik. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir muz cumhuriyeti olmadığını beyan ettik. Her isteyenin elini kolunu sallayarak, istediği şekilde hareket etmesine göz yummayacağımızı dile getirdik. Bugün bir Türk genci olarak aynı şeyleri Ermenistan’da yapabilir miyim diye tepkimizi dile getirdik. Açıklamamda Türkiye’de yaşayan Ermenileri kastetmedim. Ermenistan’daki Ermeni diasporasının ve Türkiye’de çöreklenmiş olan Ermeni diasporasının Kars ile alakalı Türkiye ile alakalı art niyetlerimizi gündeme getirdik. Bu açıklamamızın ardından cezamızı aldık. Bu ceza bizim için bir şeref madalyasıdır. Bunu ben göğsüme takarım, göğsüme asarım. Biz bu cezayı aldık diye de geri adım atmayacağız. Doğru bildiğimiz, hak bildiğimiz yolda sonuna kadar devam edeceğiz. Bu ne ilktir. Ne sondur. Sayın avukatımızın bize söylediği, aldığımız ceza ‘Ermeni avına mı çıkalım?’ diye bunla alakalı değildir. Ankara’daki birkaç bürokratı eleştirdiğimiz için bu cezayı almışız. İşte ‘Bunlara hangi şeref haysiyet yoksunu yetkililer izin verdiler?’ diye söylediğimiz için bize ceza buradan geldi."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ