Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kurtulmuş, terörle ilgili eleştirilere cevap verdi

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 65. Hükümet Programı üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda hükümet adına yaptığı konuşmada, bugünün 27 Mayıs darbesinin yıl dönümü olduğunu anımsattı.

        Türkiye siyasi tarihinin bu kara gününü lanetle, ibretle hatırladıklarını ifade eden Kurtulmuş, 27 Mayıs darbesinde milletin emeğini, siyasi iradesini yok sayan, milletin canından çok sevdiği siyasi liderlerini darağacında şehit eden anlayışı, darbeci, baskıcı anlayışı bir kere daha lanetlediklerini belirtti.

        "SÜPER LİGE ÇIKMADIK"

        Türkiye'nin nice merhalelerden buraya kadar geldiğini, büyük mesafeler alındığını ancak yapılacak çok işler bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Futbol tabiriyle söylemek gerekirse, birinci ligten play off'a çıktık ama henüz süper lige çıkmış vaziyette değiliz. 65. Hükümetin ana görevi, Türkiye'yi, sizlerin de katkısıyla süper lige çıkarmak, yani dünyanın 10 büyük ülkesinden birisi yapmaktır" diye konuştu.

        AK Parti iktidarından önce terörün sıfır olduğuna dair yapılan eleştirilere de yanıt veren Kurtulmuş, ülkede terörle 40 yıldır mücadele edildiğini anımsattı.

        Terörle mücadelede emeği geçen herkese ve güvenlik kuvvetlerine teşekkür eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

        "Türkiye'nin bu mücadelesinde zaman zaman terör örgütlerini de cesaretlendiren bir başka terör örgütüne de dikkat çekmek hükümet olarak vazifemizdir. Paralel devlet yapılanması olarak isimlendirilen ve Türkiye'nin güvenlik stratejisinin bir parçası haline gelen örgüt de mevcut. Bu örgütlenme, Türkiye'de ve yurt dışında, elindeki bütün imkanları seferber ederek sadece hükümete karşı değil aynı zamanda Türkiye'nin karşısında kim varsa ona destekle olmakla Türkiye'nin aleyhine çalışmaktadır. Bu örgütle mücadelede bütün yasal imkanlar çerçevesinde sonuna kadar gidecek ve inşallah bu mücadeleyi başarıyla neticelendireceğiz."

        "TÜRKİYE BU DELİ GÖMLEĞİNDEN KURTULMAK DURUMUNDADIR"

        Hukuki ve siyasi reformların gerçekleşmesinin, Türkiye siyasetinin ve Türk toplumunun daha ileriye gitmesi için zorunlu olduğunu belirten Kurtulmuş, "Çünkü Türkiye'nin üzerine giydirilen bu siyasal sistem, rejim demiyorum; dikkatinizi çekerim, milletin üstüne dar gelen bir deli gömleği gibidir. Türkiye, bu deli gömleğinden kurtulmak durumundadır." dedi.

        "Bu millet eninde sonunda bu deli gömleğini üzerinden çıkaracak ve çöp tenekesine atmayı inşallah başaracaktır." ifadesini kullanan Kurtulmuş, "65. Hükümet olarak, 1 Kasım'da halkımıza verdiğimiz sözün ve 1 Kasım seçiminde halkın bize verdiği desteğin bir sonucu olarak, bu hukuki ve siyasi reformları gerçekleştirilmeyi hükümetin en temel sorumluluklarından birisi olarak görüyoruz." diye konuştu.

        Kurtulmuş, Anayasanın tartışıldığı bir yerde "bunu asla yapamazsınız" demenin, millet iradesine saygısızlık, millet iradesini anlamamak olduğunu belirterek, "Hele hele Anayasa değişikliği gibi Türkiye'nin hukuki reformlarının bir parçası olan bu konudan söz açılmışken konuyu dönüp dolaştırıp bir türlü kana getirmek, asla kabul edilemeyecek bir husustur." ifadelerini kullandı.

        "ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRİYORUZ"

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin, dünya ile ekonomik anlamda bağlarının kuvvetlendirilebilmesi için AB entegrasyonuna önem vereceklerini söyledi.

        Türkiye'nin, mülteci anlaşması üzerinden, schengen vizesi alabilmesi için atılması gereken adımları 64. Hükümet döneminde attığını belirten Kurtulmuş, "Ancak AB hedefimiz var diye, AB'nin ortaya koyduğu mazeretleri, çoğu zaman mızıkçı bir şekilde ortaya koyduğu mazeretleri dinleyecek değiliz. Biz Türkiye olarak, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz." ifadesini kullandı.

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti:

        "Birileri, 'Türkiye 3 bin sene AB'ye girer' diyorsa bu bizim ayıbımız değil, bunu söyleyenlerin ayıbıdır. Türkiye'ye 3 bin yıl sonra AB'nin kapılarını gösterenlere şu soruyu sormak hakkımızdır. Acaba 30 sene sonra bugünkü AB ne halde olacak? Biz AB hedefine, özellikle vize serbestisi konusundaki sözlerimize bağlıyız. Ama kusura bakmayın, Türkiye sadece AB'ye muhtaç değil."

        "PANZEHİR BU TOPRAKLARDIR"

        Kurtulmuş, Türkiye'nin merkezinde bulunduğu Ortadoğu coğrafyasında birilerinin hem etnik kavgaları körüklemek istediğine hem de mezhep ayrışmaları üzerinden halkı birbirine düşürmek istediğine dikkati çekerek, "Bunun sonucu olarak da bir taraftan işgallerle diğer taraftan da bu tür politikaların sonucu olarak ortaya El Kaide, IŞİD gibi bir takım cani terör örgütleri çıkıyor." dedi.

        DAEŞ'in teolojisini anlamadan, DAEŞ'in teolojisinin panzehirini ortaya koymadan DAEŞ ile mücadelede bir ayağın mutlaka topal olacağını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

        "IŞİD ile mücadelenin teolojisi, panzehiri bu topraklardır. Anadolu, Rumeli topraklarıdır. Bundan asırlar evvel Horasan'dan, Fergana Vadisi'nden, Hoca Ahmet Yesevilerle, Yusuf Hamedanilerle ondan sonra Anadolu topraklarında Hacı Bektaş-ı Velilerle, Hacı Bayram-ı Velilerle gelip Rumeliye kadar gelen insanı sevmeyi hayatın merkezine alan, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen anlayıştır. Bu anlayışı bütün alanlarda hep beraber yeniden ortaya koyabilmek hepimizin boynunun borcudur."

        "CHP NE İSTİYORSA O OLMAYACAK"

        Kendilerinin başkanlık sistemini söylediklerine işaret eden Kurtulmuş, "AK Parti Grubu böyle olmasını istiyor. Millete gideriz. Millet neye karar verirse, milletin dediğinden başka hiçbir sözü asla kabul etmeyiz." dedi. Kurtulmuş, "Bu memlekette bu millet oldukça, bu millet ne istiyorsa o olacak. CHP ne istiyorsa o olmayacak. Ama CHP'nin teklifini millet kabul ediyorsa, ona da diyecek bir şeyimiz yok." şeklinde konuştu.

        Kurtulmuş, konuşmasını "65. Hükümet hayırlı olsun" diyerek tamamladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ