Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Selahattin Demirtaş: Hesap sormayanın da Allah belasını versin

        Mahmut BOZARSLAN/Mehmet KAYAHAN/DİYARBAKIR

        Diyarbakır'da düzenlenen partisinin il kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Şehirleri yakanın da yıkanın da Allah belasını versin, hesap sormayanın da Allah belasını versin" dedi. Demirtaş, sivil cuma nedeniyle hakkında fezleke hazırlanmasına da tepki gösterdi.

        Diyarbakır Kayapınar Spor Kompleksi'nde düzenlenen kongreden önce polisin bazı pankartlara el koymak istemesi gerginliğe neden oldu. Tartışmanın ardından polis pankartlara el koyarak salondan çıkardı. Saygı duruşu ile başlayan kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Diyarbakır'daki konuşmasında ‘Bunlar Zerdüşt' sözlerine yanıt verdi. Demirtaş, Zerdüştlüğün eski bir inanış olduğunu belirterek, "Son 300 yıldır insan hakları belgeleri, AB insanlar Hakları Sözleşmesi, BM sözleşmeleri imzalanmış hayata geçmiş. Türkiye Cumhuriyeti'nin darbe anayasasına bile o madde konulmuş; inanç özgürlüğü yani insanların inançlarına karışamazsın yani o kulla Allah arasındadır. Bu ülkenin yüzde 52 oy almış ve cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş zatın söylediklerine bakın, önce diyor ki yalanın büyüğü, bakın ‘biz yaradılanı Yaradan'dan ötürü severiz asla biz milliyetçilik, etnik, dinsel milliyetçilik yapmayız.' Buraya kadar güzel ama hemen arkasından; ‘Ey Diyarbakır halkı bunlar Zerdüşt'tür' diyor. Hani yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyordun. Zerdüştlük kadim bir inançtır, o dine inananlar da var. Sen nasıl bir yalancısın ayrımcısın, insanların dininden inancından dolayı meydanlarda nasıl yuhalatırsın" dedi.

        SORUMLULARDAN HESAP SORULSUN

        Şehir merkezlerindeki operasyon ve çatışmalara da değinen Demirtaş, olayların sorumlularından hesap sorulmasını istedi. Demirtaş, "Şehirleri yakanın da yıkanın da Allah belasını versin, hesap sormayanın da Allah belasını versin. Kim bu şehirlerimizi yakıp yıkmışsa, kim emri vermişse Allah belasını versin. Aylarca Diyarbakır halkı Sur'un kimler tarafından yıkıldığını gözleriyle gördü. O tanklarla toplarla Sur, Cizre'yi, Silopi'yi nasıl yıktığınızı herkesten saklayabilirsiniz ama Diyarbakır halkının gözünün izine baka baka söylemeyin. Bir yerde silahlı biri varsa devlet operasyon yapabilir, müdahale edebilir kanunu var kitabı var. Ama bir şehrin tamamını tankla topla yıkamazsınız. 500 bin insanı göç ettirdiler. Sivil şehirleri bu şekilde yakmak yıkmak savaş suçudur. Bosna'da Miloseviç bunun için ceza aldı. Böyle katliam yapıp şehirleri yakıp yıktılar, UCM'de yargılanıp ceza aldılar. Bunlar da alacak. Hem şehirleri yak yık, hem de yakıp yıkanlardan hesap soracağız. Nasıl aymazlık utanmazlıktır. Haddinizi bilin" şeklinde konuştu.

        FEZLEKEYE TEPKİ

        Demirtaş, hakkında hazırlanan fezlekelerden birini de göstererek, Diyarbakır'da kılınan sivil cuma namazının fezleke konusu olduğunu söyledi. Çözüm sürecindeki çabalarının sonucunun bu fezlekeler olduğunu savunan Demirtaş, "Artık bu tarih değişsin diye herkes elini taşın altına soktu, başta sayın Öcalan olmak üzere. Herkes barış sürecini canı gönülden destekledi. Hepimiz böylesi bir sürecin içinde olduk destekçisi olduk. 30 defadan fazla İmralı'ya, Kandil'e gittik 50 defa Ankara'da görüşme yaptık. Toplumun çoğunun haberi yok. CHP'liler, MHP'liler bize sadece hakaret ederken, biz ülkenin barışı için elimizden gelen her şeyi yaptık. Ne oldu bütün çabalarımıza karşı 500 tane fezleke geldi. Barış isteyenin hakkı budur, çözüm isteyenin hakkı budur" dedi. Demirtaş, Sümerpark'ta kılınan sivil Cuma namazı ile ilgili kendisi ve Nimettulah Erdoğmuş hakkında "örgüt propagandası"ndan fezleke hazırlandığını belirterek, "O fezlekelerden biri burada, utanç verici bir şey. Savcı hutbesini buraya almış vaazını buraya almış siz misiniz Cuma namazında barış, çözüm, isteyen örgüt propagandasından fezleke hazırlamış sözde Cuma namazı diyor. Bizim namazın sözde mi özde mi olduğuna sen mi karar vereceksin? Bu nasıl had bilmezlik; haşa kendini neyin yerine koymuş" diye tepki gösterdi.

        Demirtaş, milletvekilleri ve belediye başkanlarına yönelik operasyon olacağını ifade ederek, "Buna hazır olmalıyız, direnişi her adımda büyüterek buna cevap vermeliyiz. Korkarak, sinerek, geri adım atarak değil. Bedel ödemeden özgürlük kazanılamaz. Bizde bunu görmeleri lazım ki bunu durduralım. Başka türlü faşizmi durduramayız" dedi.

        BOMBALI SALDIRI SONRASI DİYARBAKIR'DA İLK MİTİNG

        Bu arada HDP, 5 Haziran 2015'te bombalı saldırıya sahne olan seçim mitinginden sonra Diyarbakır'da ilk mitingini düzenleyecek. Demirtaş, saldırının yıldönümü olan 5 Haziran'da düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ