Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kadir Topbaş: Belediye başkanları CEO gibi davranmalı

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Fira Barcelona ile organize ettiği, “Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi” başladı. 3 Haziran’da son bulacak etkinliğin açılışına İBB Başkanı Kadir Topbaş, eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira’nın yanı sıra dünya ve Türkiye’den çok sayıda belediye başkanı ile teknoloji firmalarının temsilcileri katıldı. Fuar ile sürdürülebilir şehirciliğin, yüksek standartlı yeşil şehirciliğin sağlanması, şehir sakinlerinin ihtiyaç ve beklentileri arasında bağlantı kurularak akıllı sistemlerin oluşturulması hedefleniyor. Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi’nde, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Teknopark İstanbul ve İstanbul Teknokent de uygulamalarını sergileyecek.

        ‘YÜZDE 70 ŞEHİRDE YAŞAYACAK’

        Haliç Kongre Merkezi’nde, “Martı gözüyle İstanbul” isimli kısa film gösterimiyle başlayan kongrenin açışılında Topbaş, İstanbul’un 2 bin 500 yıllık imparatorluklar kenti olduğunu, kıtaları buluş- turduğunu anlatarak, 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’ten fazlasının şehirlerde yaşayacağını, bunun da büyük kentlerin ekonomisini etkileyeceğini aktardı. Yerel yönetimlerde az kaynakla çok iş başarılmaya çalışıldı- ğını, akıllı şehirlerin her alanda tasarruf sağlayan dijital bir yaşam hedeflediğini belirten Topbaş, yüksek standartlı kentler kurmanın ancak işbirliğiyle gerçekleştirilebileceğini, akıllı şehirleşme için sadece teknik dönüşüm değil toplumsal dönü- şüme de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

        22 TRİLYON DOLAR TASARRUF

        Topbaş, “Geleneksel şehirlerden akıllı şehirlere dönüşüm hemen olacak iş değildir. Başarı, alınan kararlar, kararların kalitesi ve uygulanış biçimine bağlıdır. Akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan binalar gibi hamlelerle 2050 yılına kadar 22 trilyon dolar tasarruf sağlanacak. Akıllı şehir uygulamalarını daha fazla şehirlere ulaştırıp, yaygınlaştırmalı- yız. Şehirlerin akıllı şehir bütçesine 2020 yılına kadar 1.5 trilyon dolarlık kaynak ayrılması bekleniyor. Belediye başkanlarının birer CEO gibi davranması gerektiğini düşünüyorum. Bir işadamı gibi sadece rutin bir belediyecilik değil bunu yerel yönetimde görev alan herkesin yapması gerekiyor” diye konuştu.

        İBB’DEN YENİ YAZILIM

        CUMA HUTBESİNE TELEFONLU ÇEVİRİ

        Fuardakonuşan Kadir Topbaş, simultane çeviri yapmaya yarayan kulaklıkların akıllı telefonlarda kullanılması için yeni bir yazılım hazırladıklarını anlattı. Süleymaniye, Sultanahmet gibi camilerde cuma günü hutbe okunurken, başka ülke vatandaşlarının da dinleyebilmesi için telefon üzerinden simultane çeviri hizmeti vermeyi planladıklarını söyledi.

        OTOBÜS DURAĞINA HİKAYEMATİK

        TOPBAŞ, İBB standında Akıllı Şehir Yönetim Platformu, akıllı durak, akıllı kavşak yönetim sistemi hakkında bilgi aldı ve uygulamaya koyulacak hikayematik sistemini inceledi. Sistem ile yolcular, otobüs duraklarında beklerken İstanbulkart’ı hikâyematik cihazına okutarak birkaç dakikalık kısa hikâyeler elde edebilecek.

        ZAPATERO: İSTANBUL’DA YAŞAMAYI İSTERDİM

        Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, kongrede yaptığı konuşmada, İstanbul’da bulunmaktan mutluluk duydu- ğunu dile getirdi: “İstanbul büyük şehirlerden çok daha ötesi. Her şehir, her bölge ve her ülke beraberinde tarih ve coğrafi özellikleri getirir. Çok az şehir İstanbul’un yapabildiklerine ve coğrafyasına sahiptir. Medeniyetlerin nasıl geliştiğini gözlemek isteyen, büyük İstanbul şehrinin rolünü anlamadan bunu çok iyi anlayamaz. İstanbul dünyanın birçok şehri ve ülkesi için referans şehir. İstanbul, inanılmaz güzellikleri olan çarpıcı, tarihi olan şehir. Dünyada çok az kişi vardır İstanbul’da yaşamak istemeyen. Ben İstanbul’da yaşamayı çok isterdim.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ