Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Anayasa Mahkemesi'nden dokunulmazlık kararı

        Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

        Yüksek Mahkeme heyeti, bazı CHP ve HDP milletvekillerinin "dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması" istemiyle yaptıkları başvuruları birleştirerek ele aldı.

        Heyet, başvuruları reddetti. Yüksek Mahkemenin ret gerekçesinin, yazımın tamamlanmasının ardından öğleden sonra açıklanacağı öğrenildi.

        HDP ve bazı CHP milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Başvuruların, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti.

        "YERİNDE KARAR"

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

        "Burada güçler ayrımı prensibine uygun bir şekilde Anayasa Mahkemesinin kararının ortaya çıktığı görülüyor. Bu açıdan da bizim açımızdan da Anayasa Mahkemesinin kararı yerindedir, doğrudur. Bundan sonra tabi artık dokunulmazlıkların kaldırılması ve tek tek bütün bu fezlekelerin mahkemelere intikali ile ilgili süreç geliyor. Bu süreçte artık söz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ya da Anayasa Mahkemesi gibi bir üst yargı organının değil, söz bütünüyle her dosyayla ilgili o dosyanın gittiği mahkemeleri ilgilendiren durumdadır, yani söz artık mahkemelerindir."

        "AYM TOPU TACA ATMAK İSTEDİ"

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Anayasaya Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, "Bir görevsizlik kararı verilmişse eğer Anayasa Mahkemesinin, kendisinin görev alanını çok dar yorumladığını düşünüyorum." dedi.

        Gerekçeyi görmeden kararı yorumlamanın da doğru olmadığını vurgulayan Gök, şunları kaydetti:

        "Anayasa Mahkemesi topu taca atmak istemiştir. Önümüzdeki günlerde, en kısa zamanda gerekçenin tamamlanacağını düşünüyoruz. Bu karar, Anayasa Mahkemesinin özgürlüklere, anayasada yapılan hatalara, kanunlarda yapılan hatalara olan bakış açısının çok daha geniş olmasını gerektiren anlayışla örtüşen bir karar değildir."

        HDP'Lİ YÜKSEKDAĞ: TARİHSEL YANLIŞ

        HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ HDP'nin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvurunun reddedilmesiyle ilgili olarak, " Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırı bir hareketi onaylamak konusunda olumsuz ve tarihsel bir yanlışa imza atmıştır" diye konuştu.

        Figen Yüksekdağ, Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım için mezarları başında düzenlenen anma programına katıldı. Yüksekdağ, Savaş Buldan'ın eşi ve aynı zamanda TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ile HDP milletvekillerinin katılımıyla Avcılar Mezarlığı'nda düzenlenen törenin sonunda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yüksekdağ şunları söyledi:

        "Anayasaya aykırı bir yasa değişikliği hareketine bizlerin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi başlı başına anayasanın ruhuna da aykırıdır. Ne yazık ki Türkiye'de bugün hukuk sistemi ve anayasal düzen berhava edilmiş durumda. Mecliste dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla geçici anayasa oylandı. Bizler muhalefet partisi başta olmak üzere çok net olarak şunu ifade ettik; 'bu, anayasanın ruhuna aykırıdır. Anayasada güvence altına alınan siyaset yapma hakkına dönük bir müdahaledir. Bu bir darbe hareketidir' dedik. Bugün bu darbe hareketi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, boyun eğilmiş görünüyor.

        "KARARI ÇOK ŞAŞIRTICI DEĞİL"

        Anayasa Mahkemesi'den çıkan kararı çok yadırgamadıklarını vurgulayan Figen Yüksekdağ, "Türkiye'de bağımsız olması gereken yargı mekanizmaları eğer 'ben anayasayı tanımıyorum, yasaları ve yargıyı tanımıyorum' diyen Cumhurbaşkanı'nın yanında dizilip siyasi pozisyon alıyorsa Anayasa Mahkemesi'nin kararı da çok şaşırtıcı değil. Bugün yargı mekanizması toplum güvenirliğini yitirmiştir. Bizim açımızdan başvurumuzun reddedilmesi duruşumuzu bozan, eğen-büken bir etki oluşturmaz. Bizler her koşulda dokunulmazlıkların kaldırılmasının haksızlığı, hukuksuzluğu karşısında mücadele edeceğiz. Ancak bu tip kararlarla Türkiye kaybediyor, gittikçe daha fazla karanlığa sürükleniyor" diye konuştu.

        HDP'Lİ BALUKEN: SON DERECE MANİDAR

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Anayasaya Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini son derece manidar buluyoruz" dedi.

        Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'den 8 gündür haber alınamadığını, yetkililerle görüşmelerinden de bir sonuç çıkmadığını söyledi. Baluken, "8 gündür bir partinin il yöneticisinden haber alamıyoruz. Zorla kaybettirildiği endişesini taşıyor ve hükümete iletiyoruz ama Başbakan veya hükümetten bir açıklama yapılmış değil." diye konuştu.

        Gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin CHP ve HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklara ilişkin başvurusunu reddetmesini sorması üzerine Baluken, "Anayasa Mahkemesinin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini doğrusu son derece manidar buluyoruz." dedi.

        Baluken, asgari hukuk kriterlerinin işletilmiş olması durumunda ret kararının verilmemiş olması gerektiğini ileri sürdü.

        Ayrıntılı değerlendirme için mahkemenin gerekçeli kararını bekleyeceklerini dile getiren Baluken, Anayasa Mahkemesinin işlettiği sürecin hızlı olduğunu ve bu süreçte baskı altına alındığını savundu.

        MHP'Lİ VURAL: KARAR DOĞRU

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasaya Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin aldığı karar doğrudur." dedi.

        Vural, Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Anayasa Mahkemesinin, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesiyle ilgili soruya Vural, "Anayasa değişikliğine karşı ancak usul açısından bir müracaat olabilir. Burada kişisel bir başvuru imkanı yoktur. Bu konuda mahkeme süreci başladıktan sonra yargı süreci başlayacaktır. Anayasa Mahkemesinin aldığı karar doğrudur." karşılığını verdi.

        Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğini bir an önce onaylamasını istedi.

        ANAYASA'NIN 85. MADDESİ

        Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasa, kanun veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Yüksek Mahkemeye başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ