Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kuş avı izninin iptali için kampanya

        Ormanve Su İşleri Bakanlığı 2016-17 dönemi Merkez Av Komisyonu'nda (MAK) alınan kararlar ile çok sayıda kuş türü için av izni verildi.Bakanlığın avlanacak türler listesine tep gösteren hayvanseverler,av izinlerinin iptali için kampanya başlattı.

        Hayvanseverlerin 'Katliam kararı' olarak adlandırdığı MAK kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Pompalı, yarı otomatik tüfekler gibi silahlardan avlanma zamanına kadar birçok ayrıntının dikkat çektiği 407 sayfalık kararda, avlanacak çok sayıda kuş türü sıralandı. Bilimsel verilerin göz ardı edildiği belirtilen kararda, ülkemizde üreyen tek kaz türü boz kaz ve kaşıkgaga ördeği de ava açıldı.

        'KATLİAMI DURDURUN' KAMPANYASI

        Bakanlığın avlanacak türler listesine hayvanseverler tepki gösterdi. Karar iptali için internet üzerinden imza kampanyaları düzenlenen change.org sitesinde kampanya başlatıldı.

        Kampanya çağrısında, şöyle denildi:

        "Gün geçtikçe azalan yaban hayvanları için kotaların azaltılması ve tehlike altında türler için av yasağı getirilmesi gerekirken, bilimsel veriler göz ardı edilerek avcılar arasında yapılan anketle 'türlerin sayısının arttığı' verisi kabul edilmiş ve ülkemizde üreyen tek kaz türü 'boz kaz' ve 'kaşıkgaga ördeği' de ava açılmıştır. MAK kararları değiştirilmelidir. Vicdanı olan ve kendini 'avcı' olarak tanımlayan insanlardan zevk için öldürmekten vazgeçmelerini isteyin, çevrenizdeki avcılara tepki gösterin. Bir sonraki neslin doğada yaşayan canlıları görebilmeleri ümidiyle, lütfen bu katliama dur diyelim."

        LİSTEDEKİ TÜRLER

        Avlanma listesinde yer verilen kuş türleri şöyle:

        Bıldırcın, üveyik, kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli pakta, kılkuyruk, elmabaş pakta, çıkrıkçın, suçulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç, bozkaz, kaşıkgaga, çulluk, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, saksağan, serçe.

        GÜNLÜK LİMİTLER

        Listede, bir av gününde türlere göre avlanma limitleri de belirlendi. Buna göre bir avcı günde 10 bıldırcın, 8 üveyik, 3'er karatavuk, öter ardıç, tahtalı ve sakarca, 6 kaya güvercini, 5 çulluk, 15 saksağan, 2 bozkaz, 4 sakarmeke, 1'er alakarga ve suçulluğu, 2 kınalı keklik ve kum kekliği, 15 küçük karga, leş kargası ve ekin kargası, bazı illerde 2 çil keklik avlayabilecek.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ