Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mustafa Kemal'in komutasındaki 5. Tümen'in karargah binaları bulundu
        1

        Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ise, Çanakkale Savaşları ile ilgili bir karargah yapısının somut olarak ilk kez saptandığını ve kısa sürede ziyarete açılacağını söyledi.

        2

        Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının kültürel, doğal, milli ve manevi değerlerinin tanıtılması amacıyla kurulan Alan Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanının talimatıyla, Gelibolu Yarımadası'ndaki tüm şehitlikleri, kültür varlıklarını, milli ve manevi değerleri tespit ederek, envanterini çıkarıyor.

        3

        Bu çalışmalar kapsamında ise Kireçtepe Jandarma Şehitliği bölgesinde Alan Başkanlığı bünyesindeki uzmanlar, Şevki Paşa haritasından da yararlanarak, Mustafa Kemal'in yaveri olan Arif Bey'in yapmış olduğu çeşmelerden birinin yerini tespit etti.

        4

        Bölgede yapılan bitki örtüsü temizliği çalışmaları sırasında ise çeşmenin kalıntılarına ulaşıldı.

        5

        Çalışmalar esnasında, Çanakkale Savaşları'na ait ilk kez bir karargah yapısının kalıntıları da ortaya çıkarıldı.

        6

        Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Harp Mecmuası'ndaki fotoğrafından dolayı Kireçtepe'nin en çok bilinen yer olduğunu belirtirken, bölgede çok önemli bir kültürel değer tespit ettiklerini söyledi.

        7

        Şehitlik yakınında bulunan çeşme kalıntılarının yakın çevresinde Çanakkale Savaşları'nda görev yapmış 5. Tümen'in karargah yapılarının bulunmuş olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Alan Başkanı Mehmet Gürkan şunları söyledi:

        8

        "Karargah yapılarının kalıntılarının olduğu yaklaşık 1800 metrekarelik alan tespit ettik."

        9

        Bu tespitle, Çanakkale Savaşlarıyla ilgili bir karargah yapısı ilk kez somut olarak saptanmıştır."

        10

        Bu anlamda çok önemli. Tespitler yapıldıktan sonra Haziran ayının ilk günlerinde Koruma Komisyonumuz'un kararıyla karargah binası kalıntıları ve Arif Bey çeşmesi kalıntısı korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi."

        11

        İkinci adım olarak belgeleme çalışması yapıyoruz. Bu belgeleme çalışmalarıyla beraber röleveleri elde edildikten sonra, kalıntıların olduğu gibi korunmasına yönelik bir proje çalışması yürüteceğiz."

        12

        "Son olarak çevre düzenlemesi ve teşhiri yapılarak kalıntıların bulunduğu alan ziyarete açılacak."