Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Ergenekon ve Balyoz’da iade-i itibar geliyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Askere terörle mücadelede yasal zırh getiren, operasyonlara hız kazandıracak yasa tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı görüşmeleri sırasında CHP Milletvekili Dursun Çiçek, geçmişte Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarında mağdur olan askerlere iade-i itibar yapılması konusunda önergeler verdi.

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, konuyla ilgili bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını, bu önerileri o çalışma kapsamında değerlendireceklerini bildirdi.

        Komisyon toplantısının başlangıcında HDP’li üyeler, bir gün önce yapılan bilgilendirme toplantısına davet edilmediklerini belirterek, eleştiride bulundu. Bakan Işık, tasarı hakkında bilgi verdi. Işık, “terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı, Genelkurmay Başkanlığı’nın merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görevlendirilmesinin hukuki altyapısını oluşturmak, koordinasyonda belirsizliği ortadan kaldırmak, askerin yaptığı işlerde güven içinde hareket edebilmesi, bu işlerden ileride haksız ve mesnetsiz ithamlara maruz kalmaması” amacıyla, terörle mücadele görevini yürüten kamu görevlilerine hukuki koruma getirdiklerini anlattı. Bakan Işık, “Bu kanunun kapsamı tamamen terörle mücadeledir. Bu kanunla ilgili başka yerlere konuyu çekmeye çalışmak, haksız ve mesnetsiz bir yaklaşım olacaktır” dedi.

        CHP’li Dursun Çiçek, terörle mücadelede görev almış başarılı askerlerin, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi kumpas davalarında hapsedildiğini, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sindirildiğini, korkutulduğunu, askerin kışlaya, polisin de karakollara hapsedildiğini söyledi. Terörle mücadelede asker ne isterse verilmesinden yana olduklarını belirten Çiçek, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kanunun arkasındayız. Ancak yapılan hataların, ödenen bedellerin mutlaka siyasi ve hukuki hesabı olmalıdır, olacaktır” diye konuştu.

        Çiçek, Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarında mağdur olmuş askerler için özlük hakları ve terfiler gibi konularda mağduriyetlerinin giderilmesini sağlayacak değişiklik önergeleri verdi. Çiçek, askerlere “iade-i itibar yapılmasının Meclis’in vicdan borcu olduğunu” kaydederek, önergelere destek istedi. Bakan Fikri Işık ise bu konuda Milli Savunma Bakanlığı’nda bir çalışmanın yürütüldüğünü kaydederek, bu önerileri söz konusu yasa çalışması çerçevesinde değerlendireceklerini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ