Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyanet'ten 'Namaz kılmayan hayvandır' sözüne tepki: İslam'ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşmaz

        Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'Namaz kılmayan hayvandır' sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Bir televizyon programında sarf edilen ifadelere bağlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımıza yoğun sorular üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Dinimizde namazın yeri, önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Ancak insanların inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak tezyif ve tahkir edilmesi asla kabul edilemez. Kur'an-ı Kerim ayetlerinden ve konuya ilişkin diğer dini metinlerden böyle bir çıkarımda bulunmak İslam'ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşmaz" denildi.

        ÜNİVERSİTESİNDEN DE AÇIKLAMA

        Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT de yayınlanan bir iftar programında, 'Namaz kılmayan hayvandır' sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

        A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekanı İsmail Hakkı Ünal açıklamasında, "Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar, TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'namaz kılmayanların hayvan olduğunu' ifade eden talihsiz bir açıklama yaparak, ilahiyatçı akademisyenler bir yana, sağduyu sahibi hiçbir Müslümanın kabul etmeyeceği bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmayı Fakülte Dekanı olarak başta şahsım ve diğer öğretim üyelerimizin asla tasvip etmediğini belirtmek isterim. Muhtemelen maksadını aşan bir ifade de bulunan adı geçen öğretim üyemizin de yanlış anlamalara meydan vermemek için, bu beyanıyla ilgili bir düzeltme ve açıklama yapması uygun olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

        "SUÇ KONUSU TEŞKİL EDİYORSA GEREKLİ SORUŞTURMALAR YAPILIR"

        TRT'deki iftar programında bir ilahiyat profesörünün 'Namaz kılmayan hayvandır' sözleriyle görüşleri ve söz konusu profesöre cezai bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorulan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Ayrıntılı olarak izleme imkanımız olmadı. Zaten suç konusu teşkil ediyorsa gerekli soruşturmalar, kovuşturmalar savcılarımız ve mahkemelerimiz tarafından yapılır. Bir engel yok bunun önünde. Bizim Bakanlar Kurulu olarak müdahalede bulunmamız söz konusu değil. Eğer suçsa ona göre mahkemelerimiz bu konuda gerekli kararı verir. Onun bir cezayı gerektiren eylem ya da söz olup olmadığının takdiri bize ait değil. Şahsımıza ait değerlendirme farklı algılanabilir" ifadelerini kullandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ