Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Prof. Mustafa Aşkar'ın 'Namaz kılmayan hayvandır' sözleri Meclis'e taşındı

        CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan bir programda, "Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır'' sözleri için Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ayrıca Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada konuya değinirken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tepki gösterdi.

        TRT'de yayınlanan "Ramazan Sevinci" isimli programa katılan Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın canlı yayında söylediği, "Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır" sözleri soru önergesine konu oldu.

        CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Ülkemizde her türden gericiliğin cesaret kazandığı bir dönem yaşanmakta. Bunların çirkin örnekleri maalesef ki vatandaşın vergileriyle yayın yapan TRT kanallarında yaşanmaktadır" diye konuştu.

        CHP'li Tacettin Bayır, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde, Prof. Dr. Aşkar hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını ve bağlı bulunduğu üniversitedeki görevine devam edip, etmeyeceğini sordu.

        NURETTİN CANİKLİ: GEREKEN NEYSE YAPILIR

        Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorusu üzerine şunları dedi:

        "Suç konusu teşkil ediyorsa gerekli soruşturmalar yargı mercilerimiz tarafından yapılır. Bizim burada hükümet olarak bir adım atmamız söz konusu değildir. Zaten suç ise gereken yapılır. Genel kurallara göre gereken neyse yapılır. Mahkemelerimiz bu noktada gereken kararı verirler. Onun bir cezayı gerektiren bir eylem veya söz olup olmadığının taktiri bize ait değildir. Şahsımıza ait bir değerlendirme farklı algılanabilir. Şahsi olarak görüşümüzün burada açıklanması farklı algılara yol açabilir."

        CHP'Lİ ALTAY'DAN KENDİ SÖZLERİYLE TEPKİ

        CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Namaz kılmayan hayvandır" açıklamasını TRT'deki iftar programında söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aşkar'a 'meczup' diyerek, "Ama asıl onu TRT'ye böyle bir önemli yayın kuruluşuna çıkarıp böyle bir program yaptıran olsa olsa hayvandır, eşek oğlu eşektir" dedi.

        HDP'Lİ BALUKEN: SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

        Gazetecilerin, "TRT'de bir profesör 'namaz kılmayan hayvandır' dedi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Baluken, "Tam bir nefret söylemidir. İnsanları dinleri, inançlarına göre ayrıma tabi tutmak ve onun üzerinden hakaret etmek açıkça suçtur ve nefret söylemidir. Şiddetle kınıyoruz. Bu kişi derhal görevinden alınmalı ve nefret suçundan dolayı adli soruşturma süreci başlamalıdır. TRT ile ilgili de gerekli soruşturma ve idari süreçler yürütülmelidir." ifadesini kullandı.

        MHP'Lİ VURAL: ÜSLUPLARA DİKKAT EDİLMELİ

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, dini bir konuda ayet referansı verenin, bu ayetin ne olduğunu da ortaya koyması gerektiğine işaret etti. Vural, "Bunlarla ilgili ifadeleri kullanırken, insanlarımızı dini değerlerimizden uzaklaştırmaya yönelik üsluplara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının da söyleyeceği bir takım hususlar vardır" ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ