Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Mehmet Uçum'dan yeni Anayasa'da 'Atatürk' açıklaması

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Türkiye'nin 2016'nın büyük kısmını yeni anayasa üzerine çalışmalara harcayabileceğini ve yeni anayasanın Aralık'ta Meclis'e gelebileceğini söyledi. Uçum, "Yeni anayasanın giriş kısmında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri olduğunun belirtilmesinin daha uygun olacağı düşünüldü" dedi.

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Ankara'da Bloomberg News'in sorularını yanıtladı.Uçum, hükümetin anayasayı 110-120 madde arasında sadeleştirmek istediğini, anayasada yer alan maddelerin üçte bir oranında azaltılmak istendiğini ifade etti.

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, 50 ülkenin araştırıldığını, Güney Afrika ile İzlanda modellerinden ilham alınacağını belirtirken, yeni anayasa taslağının ana hatlarının haziran sonu, temmuz başı itibariyle hazır olabileceğini ve ardından kamu oyunda bu taslağın yorumlanabileceğini söyledi.

        Uçum, "Genel görüş yeni anayasada belli bir ideolojiye referans olmaması yönünde. Yeni anayasanın giriş kısmında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri olduğunun belirtilmesinin daha uygun olacağı düşünüldü" dedi.

        Uçum, yeni anayasanın yerel yönetimlerin güçlerini artıracağını ancak bölgesel otonomi taleplerini kabul etmeyeceğini söyledi.Uçum, "Artık yeni anayasanın kendisi tüm Türkiye toplumu için çözüm sürecidir" dedi.

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, yeni seçim sisteminin ülkeyi denk nüfusa sahip 550 seçim bölgesine ayırarak her bölgenin 1 milletvekili ile temsil edilebileceğini söyledi. Alternatif olarak, 450 seçim bölgesinin birer milletvekiliyle temsil edilebileceğini ve kalan 100 milletvekilliğinin yüzde 1'in üzerinde oy alan partilerin oy oranlarına orantılı olarak dağıtılabileceğini söyledi.Uçum, "Dar bölge seçimi siyasi partileri, seçmenlere en uygun adayı seçmeye zorlayacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ