Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 27 siyasi partiye seçmen kütüklerinin verilmesini kararlaştırdı

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı, aralarında AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin de olduğu 27 siyasi partiye seçmen kütüklerinin verilmesini kararlaştırdı.Geçtiğimiz Nisan ayından hackerların yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerini sızdırdığı iddia edilmişti. Daha sonra yapılan araştırmalarda sızdırmanın siyasi partilerden olabileceği öne sürülmüştü.

        YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, her yıl ocak ayında siyasi partilerin seçime katılabilme yeterlilikleri yeniden saptanarak ilan edilecek.

        Seçim dönemi kavramından, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan 5, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun konuya ilişkin 6. maddesinde yer alan 4 ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un aynı konuya ilişkin 8. maddesinde yer alan 5 yıllık dönemin anlaşılması gerekecek.

        Seçmen kütüğü örneği istemeye siyasi partilerin genel merkezleri yetkili olurken, yetki verilmesi koşuluyla il ve ilçe başkanları da istemde bulunabilecek. Seçmen kütüğü örneği istemleri bir seçim döneminde ikiden fazla olamayacak.

        Kararla seçmen kütüklerinin verileceği siyasi partiler şunlar:

        "Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Adalet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP), İlk Parti, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Merkez Parti, Millet Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Muhafazakar Yükseliş Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Halk Partisi, Vatan Partisi." (AA)

        KİMLİK BİLGİLERİNİN SIZDIRILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

        Geçtiğimiz Nisan ayından hackerların yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerini sızdırdığı iddia edilmişti. Daha sonra yapılan araştırmalarda sızdırmanın siyasi partilerden olabileceği öne sürülmüştü.

        Konuyla ilgili olarak açıklama da yapan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Bilgiler partilerden sızmış olabilir mi?" sorusu üzerine şunları söylemişti:

        "Kütüklerde hangi bilgilerin olacağı yasada belirli. Biz ana adı, baba adı, doğum yeri, adres kayıtlarını yasa gereği veriyoruz. Yasanın izin verdiği seçmen bilgi kağıtlarında bir kısmında biz bunları bugüne kadar son zamanlarda yıldızladık sıkıntı olur diye, bazı TC kimlik numaralarını. Ancak diğer kayıtların olması zorunlu. Biz bunları daha önceki dönemlerde verdiğimiz gibi şimdi de veriyoruz. Ondan ötesine yargı bakacak."

        İçişleri Bakanlığı, seçmen bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) iletirken, YSK da isteyen siyasi partilere göndermekteydi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ